‘s-Hertogenbosch, Nederland

Cases

Inwoners drukken hun stempel op het wijkspeelplan van Maaspoort

's Hertogenbosch is een van de oudste Middeleeuwse steden van Nederland en staat vol historische locaties. Maar in de wijk Maaspoort kijkt men liever vooruit naar de toekomst. Hoe kan het ook anders voor een deel van de stad waar de funderingen pas in 1977 zijn gelegd? Intussen is de wijk uitgegroeid tot zo'n 17.000 inwoners, waarvan de meeste 'Oeteldonkers' zijn (Oeteldonk is de oude naam voor 's Hertogenbosch) die de drukte van de stad hebben achtergelaten voor een kindvriendelijke omgeving waar het goed toeven is: dicht bij de snelweg en slechts op tien minuten van het drukke stadscentrum. Kunt u zich een betere plek voorstellen voor de eerste KOMPAN CITYLIFE speelplek in Nederland?

Joris van Strien is wijkteamleider van onder meer Maaspoort en is mede verantwoordelijk voor alles wat met de openbare speelruimten te maken heeft. "In 2002 heeft de gemeente een visie op kinderspel geformuleerd in zijn nota over ruimte voor jongeren in het eigen domein. Op basis van die nota hebben we voor onze wijk een wijkspeelplan opgesteld waarin allerlei speelplekken zijn verwerkt. Sommige hebben een thema, zoals 'western' of 'water', of we kiezen voor een bepaalde stijl. In het geval van CITYLIFE is dat stads, modern en functioneel."

Cirkelbenadering
Het wijkspeelplan van de afdeling Openbare Ruimten en Verkeer is gebaseerd op cirkels die het aantal speelplekken per leeftijdsgroep en hun locatie bepalen. "Het principe is heel eenvoudig. Kinderen tot zes jaar moeten een speelplek hebben binnen honderd meter van hun huis. Voor iets oudere kinderen tot twaalf jaar is dat vierhonderd meter en voor tieners vanaf twaalf jaar hanteren we een straal van achthonderd meter. Uiteraard moet dit buiten mogelijk zijn. Op deze plekken zijn allerlei toestellen te vinden, maar bijvoorbeeld ook een jeu de boules-pleintje. De wijkspeelplekken zijn ingericht als ontmoetingsplaatsen voor jong en oud."

Speelfuncties en betrokkenheid
In de komende jaren moet Van Strien in zijn wijk rekening houden met drie nieuwe speelplekken per jaar. Daarnaast voorziet het wijkspeelplan in de renovatie van bestaande speelplekken. Hij maakt ook gebruik van een handig hulpmiddel om de investeringen in speelplekken en -toestellen te beoordelen: "We zetten de toestellen en prijzen af tegen de speelfuncties die ze te bieden hebben. Zo zien we heel snel welke het meeste investeringsrendement opleveren". De volgende stap is een ontwerp dat door het wijkteam wordt gepresenteerd aan de inwoners, die overal inspraak in hebben. "De inwoners beslissen uiteindelijk hoe een speelplek er komt uit te zien - binnen de door ons gestelde grenzen, natuurlijk. Doorgaans is iedereen het eens over de speelfuncties en inrichting, en CITYLIFE is daarvan een goed voorbeeld".

Een euro voor een euro
Volgens Van Strien stelt de gemeente 's Hertogenbosch niet alleen prijs op de betrokkenheid van inwoners, maar wordt er actief om gevraagd. "We werken met de regel 'een euro voor een euro'. Daarmee willen we inwoners stimuleren om initiatief te nemen op het gebied van speelplekken. Ze kunnen zones benoemen binnen het wijkspeelplan, thema's voor speelplekken bedenken en gezamenlijk over toestellen beslissen. Maar we vragen de inwoners ook om over de financiering na te denken, bijvoorbeeld door middel van sponsors.

Voor iedere euro die de inwoners zelf bijdragen, betaalt de gemeente ook een euro, tot een vooraf vastgesteld maximum. We kunnen zelfs helpen bij het zoeken naar sponsors".

De werkwijze van Van Strien en zijn team is een goed voorbeeld van positieve samenspraak tussen de gemeente en haar inwoners. Het resultaat is duidelijk zichtbaar op de CITYLIFE speelplek aan de Duitlaan, waar aan het speelplezier is af te zien dat er sprake is van ware interactie.

 

Wat & waar
Locatie: 's-Hertogenbosch, Nederland