Aalborg Zoo, Denemarken

Cases

Bezoekers aan de dierentuin brengen hun tijd grotendeels door op de speelplek.

Aalborg Zoo heeft meegewerkt aan een proef van de universiteit van Aalborg waarbij tweehonderd willekeurige bezoekers een GPS meekregen. Deze GPS onthulde dat de bezoekers, ondanks hun verwachtingen, hun tijd grotendeels op de speelplek doorbrachten.

Peter Sønderby, operationeel manager bij Aalborg Zoo, vertelt meer over de nieuwe speelplek.

"We hebben gekozen voor het grote speelnet met glijbaan van COROCORD. Deels omdat we het belangrijk vonden dat de speelplek van veraf zichtbaar was en deels omdat we relatief weinig ruimte hadden."

"Onze speelplek moet aan diverse criteria voldoen. Het allerbelangrijkste is dat hij spanning en uitdaging biedt aan zowel kleine als grotere kinderen. Dit houdt in dat we op zoek zijn naar een goede balans tussen spelen en leren, zodat kinderen er iets van opsteken. In ons geval is de speelplek gebaseerd op het thema natuur. De kinderen leren spelenderwijs meer over dieren."

"We hebben de speelplek is in 2006 gerenoveerd, en tijdens dat project werden door de adviseur van KOMPAN een aantal verschillende suggesties aangedragen. We kozen voor het grote speelnet omdat we het belangrijk vonden dat de speelplek van veraf zichtbaar was en omdat we relatief weinig ruimte hadden."

"Als operationeel manager hecht ik veel waarde aan veiligheid en onderhoud. Onze speeltoestellen moeten TÜV-goedkeuring hebben en daarom hebben we gekozen voor kant-en-klare speeltoestellen die aan de huidige veiligheidsvereisten voldoen. Ook belangrijk is dat ze minimaal onderhoud vereisen en dat we deze taak kunnen uitbesteden aan professionals."

"Speelplekken worden in een attractie als de onze vaak enigszins onderschat. Maar wij zien het als een belangrijke ruimte voor kinderen, waar ze tussen de bezoeken aan onze dieren door wat energie kwijt kunnen. De kinderen zijn dolblij met de nieuwe speelplek, en we gebruiken het onderzoek van de universiteit van Aalborg als richtlijn - zowel voor de speelplek als voor de dierentuin in het algemeen. We hebben veel zorg besteed aan de aankleding van de speelplek, zodat ouders eenvoudig een oogje in het zeil kunnen houden. Het speelterrein is daardoor voor zowel kinderen als hun ouders een aangename plek", zegt Sønderby tot besluit.

Wat & waar
Locatie: Aalborg, Denemarken