Beatrixschool, Rotterdam - Nederland

Cases

In het hart van de multiculturele stadswijk Pendrecht in Rotterdam

De Beatrixschool is een basisschool met 275 leerlingen, gelegen in de wijk Pendrecht in Rotterdam-Zuid. Van oorspong is het een protestants-christelijke school, maar net als de omringende buurt is de Beatrixschool een multiculturele smeltkroes van maar liefst dertig verschillende nationaliteiten. Al die kinderen spelen samen op het grote voorplein of op een van de twee extra speelpleintjes speciaal voor de kleuters. Tot 2006 bood het schoolterrein, en eigenlijk de hele wijk, maar weinig uitdaging voor spelende kinderen. En dat terwijl kinderen de speeltoestellen in een wijk met veel hoogbouw en weinig groen onder schooltijd en erna juist heel intensief gebruiken. Tijd voor vernieuwing dus, en die kwam er door een nauwe samenwerking tussen diverse instellingen en instanties in de wijk. KOMPAN mocht aanschuiven om een kindvriendelijke speelzone te creëren.

 

Samen met de twee andere basisscholen in Pendrecht ging de Beatrixschool in gesprek met de wijkraad van deelgemeente Charlois, de gemeente Rotterdam, woningcorporatie De Nieuwe Unie en Stichting Playspel. "Onze ideeën voor het nieuwe speelterrein bleken naadloos aan te sluiten op bestaande initiatieven om het imago van de wijk te verbeteren", zegt directeur Joop Verschoor, die zijn loopbaan aan de Beatrixschool al in 1970 als leraar begon. Onder de naam 'Pendrecht zet door' worden bijvoorbeeld woningen gerenoveerd. Maar er zijn meer activiteiten die de wijk een steuntje in de rug geven. Zo is er een speciale kindercampus in ontwikkeling: een kindvriendelijke woon-, leer- en speelzone gelegen tussen de drie basisscholen van Pendrecht. Met dit soort maatregelen moet de wijk weer aantrekkelijk worden voor potentiële bewoners. Speelvoorzieningen op school dragen daar natuurlijk ook flink aan bij.

Goed luisteren

Bij de 'metamorfose' van het schoolplein van de Beatrixschool waren heel wat partijen betrokken, met Joop Verschoor als initiatiefnemer en regisseur van het project. Hij was ook degene die KOMPAN inschakelde als totaalleverancier voor de vernieuwde speelpleinen op de Beatrixschool. En dat had niet alleen te maken met de keuze voor speeltoestellen, al spelen die natuurlijk ook een belangrijke rol. "De speeltoestellen van KOMPAN ogen zonder twijfel het meest aantrekkelijk en ze stralen kwaliteit uit. Maar wat ik nog belangrijker vind, is dat de adviseurs uit Zaltbommel goed luisterden naar de argumenten van docenten en ouders. Aspecten als ruimtegebruik en de juiste ondergronden zijn vervolgens goed verwerkt in het uiteindelijke pleinplan."

 

In 2006 is het hele schoolterrein opnieuw ingericht met onder andere een aantal grote speeltoestellen waarop meerdere kinderen zich tegelijk kunnen uitleven, zoals de glijbaan en het klim- en klauterparadijs 'Enif' uit de Galaxy-serie. Maar er is aan meer gedacht dan alleen speelplezier. Veiligheid bijvoorbeeld. Je kunt er niet omheen, en dat geldt zeker in het hart van een drukke stadswijk waar altijd veel verkeer is. Daarom staat er een groot hekwerk om de school en zijn de speeltoestellen uit de buurt van de weg en bomen geplaatst.

Midden in de wijk

De gemeente Rotterdam wilde graag meewerken aan het vernieuwingsplan van Verschoor, maar stelde een belangrijke voorwaarde voor het opknappen van de speelterreinen op de Beatrixschool. Het project moest toegevoegde waarde hebben voor de gehele wijk. Met andere woorden: de voorzieningen rond de school moesten niet alleen toegankelijk zijn voor leerlingen van de Beatrixschool, maar ook voor andere doelgroepen. Kinderen uit de buurt bijvoorbeeld en hun ouders. Dat gebeurt volgens Verschoor in de praktijk ook veelvuldig, ook omdat de voor het overgrote deel flatwoningen in de omringende wijk geen eigen buitenruimte hebben. "Op de bankjes rondom de grote bomen zitten buurtbewoners 's avonds en in het weekend te kijken naar hun klimmende en klauterende kinderen", aldus Verschoor. "Maar ook de buitenschoolse opvang laat de kinderen na schooltijd eerst volop spelen voordat ze naar de eigen binnenlocatie gaan. Zo staat onze Beatrixschool daar waar we willen: midden in de wijk".

Wilt u meer weten over unieke speelplekken? Kijk dan op www.KOMPAN.com. Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over spelen en speelplekken.

 

Wat & waar
Locatie: Rotterdam, Nederland