BS Regenboog, Borne - Nederland

Cases

Veel geduld en doorzettingsvermogen

Het schoolplein van de christelijke basisschool De Regenboog uit Borne voldeed niet aan de Europese normen, met als gevolg dat de toestellen eind 2002 van het plein werden verwijderd. Twee jaar en twee maanden later is er een compleet nieuw schoolplein met drie aantrekkelijke toestellen voor in de plaats gekomen. "Het heeft veel geduld en veel doorzettingsvermogen gekost. Niet alleen van de school, maar ook van de ouders en kinderen. Maar het resultaat mag er zijn!" Een reconstructie van een lange adem.

 

Het ging soms om twee of drie centimeter, maar te lang is te lang. Eind 2002 werd de schoolleiding geconfronteerd met een negatief rapport: de toestellen moesten weg. Schooldirecteur Joos Ormel: "Alles was oud en aan vervanging toe, maar voor een school ligt het geld niet voor het oprapen. Het eerste wat we gedaan hebben, is aankloppen bij de gemeente. Ons schoolplein is openbaar en dus ook na schooltijd toegankelijk. De gemeente heeft ook haar verantwoordelijkheid.''

 

Ormel kreeg te horen dat er geen geld was. In plaats van te treuren, zette hij met de ouderraad de schouders eronder en stelde een plan op. "We hebben de taken verdeeld. Mijn taak was fondsenwerven en lobbyen, en de ouderraad formeerde een commissie die een jaarplan opstelde met acties die geld opleverden."

 

Een van de commissieleden is Alice Passies, lid van de ouderraad en moeder van vier kinderen. "Het is niet leuk om je kinderen op dat kale plein te zien spelen. Het waren vooral trek- en duwspelletjes. Ze speelden politietje, of met kleine ballen die steeds groter werden…" Ormel vult aan: "Spelen op een kaal terrein kan saai zijn. Ik merkte ook dat het speelkwartier tot irritaties leidde. Spelen is belangrijk, zeker tussen de lessen door. Kinderen moeten zich kunnen uitleven, ontladen en nieuwe energie opdoen. Dat kan alleen door op een leuke manier samen te spelen door te klimmen, klauteren, hangen en verstoppen. Tweedimensionaal is dat lastig".

Een plan voor het plein

Terwijl de fondsenwerving doorging en er acties op touw werden gezet, zoals het maken en verkopen van kalenders, een fancy fair en sponsorzwemmen, liet de schooldirecteur vier leveranciers een plan voor het plein opstellen om te zien wat er mogelijk was. "We waren gecharmeerd van hout, maar dat hebben we laten varen. Hout is onderhoudsintensief en daar hadden we als school geen geld voor. Verder hebben we keuzes moeten maken: drie toestellen, één per leeftijdsgroep, en helaas geen entourage, zoals bankjes."

Geen worst voorhouden

De kinderen zijn pas bij de besluitvorming betrokken toen we wisten wat er mogelijk was. Ormel: "Je moet ze geen worst voorhouden. Zeker niet als ze zo lang moeten wachten. We hebben de school en buurtkinderen er pas in een laat stadium bij betrokken. Inmiddels staan de toestellen er en is iedereen er blij mee. "Maar je moet je als school niet vergissen. Het is een enorm lang traject, je moet een lange adem hebben en iedereen blijven motiveren. Op een bepaald moment hebben ouders

tekeningen op het plein gemaakt, een spoorrails en een raamwerk. Daar konden de kinderen dan even mee verder."

Kinderen verdienen toestellen

Sten Hulsink (9) en Rutger Smits (8) zitten in groep 5. Ze hebben twee jaar op een kaal plein gespeeld. Dat vonden ze wel leuk, maar de Galaxy Asterope is leuker. "Je kan er mooi verstoppertje in spelen en lekker hangen en klimmen", zegt Rutger. Ook Sten vindt dat hij zich echt op het toestel kan uitleven. Het heeft een lieve duit gekost, maar ook zij hebben hun bijdrage geleverd. Sten: "Ik heb heel hard

Gezwommen - 31 baantjes in een half uur". Behalve zwemmen hebben de jongens de handen uit de mouwen gestoken voor de fancy fair.

Tips en ervaringen van De Regenboogschool

  • Betrek de ouderraad en ouders bij het project
  • Stel een commissie samen die een (jaar)planning maakt voor acties die geld opleveren
  • Kijk wat je zelf kunt doen, zoals voorbereidende werkzaamheden
  • Wijs fondsen toe
  • Heb veel geduld en doorzettingsvermogen!

Wilt u meer weten over unieke speelplekken? Kijk dan op www.KOMPAN.com. Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over spelen en speelplekken.

 

Wat & waar
Locatie: Borne, Nederland