Camping Papillon, Denekamp - Nederland

Cases

Comfort en milieu staan centraal bij Camping en bungalowpark De Papillon.

Camping en Bungalowpark De Papillon ligt verscholen in het fraaie Twentse landschap, op steenworp afstand van de grens met onze oosterburen. Bossen, heide, vennen en glooiende essen wisselen elkaar af in dit stukje ongerepte natuur. Maar vergis u niet: op dit terrein, met zijn ruim vierhonderd kampeerplekken, is genoeg te doen voor iedereen. Ouders genieten van de rust en al het goede dat het Twentse land te bieden heeft, terwijl hun kinderen zich uitleven op de speeltoestellen op het kampeerveld. Of in een van de unieke speelplekken die door KOMPAN speciaal voor De Papillon zijn ontwikkeld.

Campingeigenaar Alex Wassink heeft bewust gekozen voor een combinatie van standaard speeltoestellen uit onder andere de KOMPAN Elements- en Galaxy-serie, plus speciale, op maat gemaakte toestellen van FSC-gecertificeerd hout. "Het is een sterke kant van Nederlandse campings dat we op een creatieve manier met speelplekken omgaan. We krijgen veel Duitse gasten en die zijn allemaal zeer enthousiast. Geen vierkant terrein met een hek eromheen en her en der een klimrek, maar een fantasievolle speelplek waar van alles te doen is. Met toestellen die kinderen uitdagen om op onderzoek te gaan."

Anders dan anders

Een van de mooiste voorbeelden is te vinden in de grote speeltuin, waar in het midden drie trotse indianententen, of tipi's, het zicht domineren, verbonden door een spannende loopbrug en natuurlijk voorzien van een speciale brede glijbaan. Volgens Wassink is dit een van de favoriete plekken van de kinderen op de camping. "We wisten in eerste instantie niet precies wat we wilden, maar wel dat het echt anders dan anders moest zijn. Samen met het KOMPAN Play Institute en vertegenwoordiger Erik Kolleman zijn het uiteindelijk deze tipi's geworden. Ze zijn op maat gemaakt van FSC-hout, want we wilden een natuurlijke sfeer creëren. Ik moet zeggen, het was best spannend toen de toestellen er net stonden. De eerste kinderen die de tipi's zagen - twee broertjes van vier en zeven - wisten eerst niet waar ze moesten kijken. Maar binnen een paar minuten wemelde het van de kinderen en dat is altijd zo gebleven."

Spelen tussen de caravans

De grote speelplaats is niet de enige plek waar kinderen op De Papillon terechtkunnen, want op het terrein zijn meerdere speeltuinen aangelegd. Een deel daarvan ligt zelfs op de kampeervelden, tussen de caravans en bungalows. "Op deze velden plaatsen we gezinnen met kleine kinderen die nog niet alleen naar de grote speeltuin kunnen. Je vindt hier kleinere toestellen waar ze onder het toeziend oog van hun ouders lekker kunnen ravotten. En voor de ouders is het ook fijn, want die kunnen gezellig op het terras zitten en een praatje maken, terwijl ze de kleintjes in de gaten houden. Een onbekommerde vakantie voor het hele gezin."

Centrale blikvanger

Wassink is vooral trots op het vanuit de lucht gezien vlindervormige toiletgebouw, met op de eerste verdieping een grote (af)wasruimte. "Vanuit deze ruimte heb je een mooi uitzicht op het terrein, en kinderen vinden het geweldig om van hieruit met de lange buitenglijbaan naar de begane grond te roetsjen. Net als een heleboel ouders overigens. Nu moeten iedereen nog via de zandwal omhoog klimmen, maar binnenkort komt er een speciale trap naar de kinderruimte, die uit een enorme eikenboom wordt gezaagd. Ook dat is natuurlijk weer duurzaam gewonnen hout."

Spelen in de natuur

Het is geen toeval dat Wassink veel gebruik maakt van duurzaam hout en natuurlijke materialen. "Recreëren is voor ons ook verstandig omgaan met

onze leefomgeving. We hebben op onze camping allerlei milieubesparende maatregelen doorgevoerd. Met gemak en comfort in het achterhoofd, maar ook met zorg voor de prachtige Twentse natuur. Dat heeft ons de titel 'milieuvoorbeeldbedrijf' opgeleverd en die voeren we met trots. Want wat is er mooier dan 's ochtends wakker worden met niets anders dan natuur en rust om je heen?"

Wat & waar

Locatie: Denekamp, Nederland

Oppervlakte: 15 hectare