Donsö, Göteborgs Skærgård, Zweden

Cases

In 2007 is er een multifunctioneel sportveld aangelegd bij de plaatselijke atletiekvereniging Donsö IS, in de zuidelijke archipel van Göteborg. Het veld is maar liefst 37 x 65 meter en is -hoogstwaarschijnlijk - het grootste ter wereld.

Het project is zeven jaar geleden opgestart door een groep trouwe leden van Donsö IS. De vereniging huurde een deel van het Kilen-terrein, waar destijds een oude gravelveld en een hockeyveld lagen.

"Het terrein was verwaarloosd en we wilden een veld met kunstgras", zegt Ove Johnsson, een van de initiatiefnemers van het project. Na vele uren vrijwilligerswerk had Donsö IS in 2006 twee miljoen voor het project ingezameld, en de gemeente ging akkoord met de financiering van de renovatie van hun deel van het terrein.

De gemeente presenteerde een brochure over multifunctionele sportvelden aan Donsö IS. Het concept beviel ze en ze zagen meerdere voordelen van een multifunctioneel sportveld in plaats van alleen kunstgras. Een multifunctioneel sportveld heeft rondom een afrastering waardoor de bal in het spel blijft. Dit maakt het gemakkelijker voor mensen die niet regelmatig aan sport doen. Een tweede voordeel van de afrastering was volgens Donsö IS dat zo werd voorkomen dat het veld door fietsen en brommers werd vernield.

De vereniging had al besloten om in een 7 tegen 7-veld te investeren. In samenwerking met de KOMPAN-adviseur werd een tekening uitgewerkt van een dubbel veld met twee doelen aan beide lange zijden. Dit leverde 'drie velden in één' op: het veld kon ofwel in het midden worden opgesplitst met doelen aan de lange zijden, of er werden twee losse doelen neergezet om in de lengte op het 7 tegen 7-veld te spelen.

"Zolang er licht is op het veld, is er actie. De vijf- en zesjarigen gebruiken meestal het hele veld, terwijl de oudere kinderen het 7 tegen 7-veld gebruiken - zowel voor trainingen als wedstrijdjes. In de donkere wintermaanden is het veld tot 21.00 uur verlicht, en in die periode trainen zowel onze 'oude jongens' als het topteam van de vereniging op het multifunctionele veld. Zelfs de plaatselijke school gebruikt het voor de gymlessen en spelen er voetbal en softbal", aldus een zichtbaar trotse Johansson, nu twee jaar nadat het multifunctionele sportveld klaar is.

Wat & waar
Plaats: Göteborg, Zweden