Gezinscamping ‘t Strandheem, Opende - Nederland

Cases

Gezinscamping is groot succes onder opgroeiende tieners.

De familie Bruinewold runt al 22 jaar een comfortabele gezinscamping op een unieke plek in Noord-Nederland. 't Strandheem ligt ten westen van de Friese meren en landerijen, en ten noorden ligt de Waddenzee met de beroemde zeehondencrèche Pieterburen. In het oosten het Groningse coulissenlandschap en aan de zuidkant fiets je zo de Drentse bossen in. Een prachtige omgeving. Maar om gezinnen met opgroeiende kinderen te blijven trekken, was meer nodig, zo concludeerde Anouk Bruinewold een paar jaar geleden. "Kinderen van twaalf tot vijftien jaar gaan nog met hun ouders op vakantie, maar voor hen is er vaak weinig te doen." Op 't Strandheem kunnen deze jonge vakantiegangers tegenwoordig helemaal 'losgaan' op het FREEGAME-veld dat pal naast de ingang van de camping is aangelegd.

 

Natuurlijk was er op 't Strandheem al van alles te doen voor opgroeiende tieners. "We hebben kampvuuravonden en we organiseren droppings", vertelt Bruinewold. Maar een plek speciaal voor deze groep was er nog niet. Daar besloot de familie Bruinewold iets aan te doen. Ze hadden al eerder hun oog laten vallen op FREEGAME, maar hikten aan tegen de investering die nodig was om hun 'droomveldje' te realiseren. Toen KOMPAN aanbood om de kosten gespreid te betalen, hakten Bruinewold en haar familie de knoop door. En daar hebben ze nog geen moment spijt van gehad. "We hebben het nieuws op internet gezet met foto's van de aanleg erbij en dat zagen we direct terug in de reserveringen. Heel veel mensen zaten duidelijk te wachten op iets extra's voor hun kinderen. Sterker nog, we maken regelmatig mee dat mensen die op de camping aankomen de voetbal al voor in de auto klaar hebben liggen. Terwijl de ouders inchecken, staan de kinderen al op het veld."

FREEGAME voor iedereen

Onder het motto 'als je het doet, moet je het goed doen' koos 't Strandheem voor de grote versie van het FREEGAME-speelveld. "Je kunt hier van alles: voetballen, basketballen, volleyballen en tennissen." Het leukste is de manier waarop kinderen samen op en rond het veld spelen. "Het gaat hier echt door elkaar heen. Aan de ene kant een basketbalwedstrijdje, terwijl aan de andere kant een balletje wordt getrapt." Er zijn avonden bij dat werkelijk iedereen op de camping zich rond het veld verzameld voor een toernooi tussen teams van de verschillende kampeerveldjes. "Ontzettend gezellig, en onze recreatieteams maken dankbaar gebruik van het veld om van alles op de camping te organiseren, voor jong en oud."

Ontmoetingsplek

Het FREEGAME-veld is een echte ontmoetingslek op de camping geworden en dat heeft Bruinewold doen besluiten om ook de omgeving van het veld een opknapbeurt te geven. "We hebben bankjes neergezet waar de meiden zich nu verzamelen om naar de jongens op het veld te kijken en lekker bij te kletsen. Er staan tafeltennistafels, er is voor elk wat wils." Het veld is overigens niet de enige plek waar kinderen zich vermaken: eenmaal bezig heeft de familie Bruinewold samen met KOMPAN alle speelvoorzieningen grondig onder handen genomen, met een ruim zeven meter hoge Corocord als centrale blikvanger. "Hier vind je meestal iets jongere kinderen die nog niet altijd mee kunnen met de groep op het FREEGAME-veld, maar zich al wel te groot voelen voor de kleine speelveldjes en de overdekte zandspeelplaats bij het zwembad."

Het FREEGAME-veld is in de meivakantie van 2007 feestelijk geopend door de 'Junior Heroes' van voetbalclub Heerenveen, een speciale jeugdselectie

die gasttrainingen verzorgt en demonstraties geeft. "Om het veld heen hadden we allerlei activiteiten en spelletjes georganiseerd, zodat het voor iedereen op de camping een groot feest werd." Niet in de laatste plaats voor de voetbaltalenten uit Heerenveen, die wegens drukte lang niet op iedere uitnodiging ingaan. "Maar het was zo'n groot succes dat ze dit jaar weer zijn gekomen. Het wordt al een echte traditie!", aldus een trotse Bruinewold.

Wat & waar

Locatie: Opende, Nederland