Harderwijk, Nederland

Cases

Game, set en match’ voor de spelende jeugd in Harderwijk

De Harderwijkse buurt Tinnegieter is geen echte probleemwijk te noemen, maar wel een buurt die voor de nodige uitdagingen staat. Relatief veel inwoners uit allerlei verschillende culturen, dichte bebouwing en daarmee weinig speelruimte voor de jongste inwoners. Slechts één speelplaats telde de wijk, en eigenlijk geen enkele voorziening voor de iets oudere jeugd vanaf tien jaar. Vanuit het wijkteam en de Afdeling Welzijn kreeg Ben de Zwaan, beheerder openbare ruimten, meerdere signalen dat er iets moest gebeuren. Na een brainstormsessie waarbij ook het buurtteam en de woningcorporatie betrokken waren, nam hij uiteindelijk contact op met de Richard Krajicek Foundation. De stichting van de voormalige toptennisser had na een bezoek aan de wijk wel oren naar het plan en zo kon de aanleg van een nieuwe 'Playground' van start gaan.

 

"Het stimuleren van sportieve activiteiten in een veilige situatie voor jongeren in wijken waar de mogelijkheden beperkt zijn." Dat is de missie van de Richard Krajicek Foundation. De situatie in de wijk Tinnegieter sloot hier prima op aan, vertelt De Zwaan. Maar om in aanmerking te komen, moest het plan aan een aantal aanvullende eisen voldoen. "De Richard Krajicek Foundation legt de nadruk op het stimuleren van sporten bij kinderen. Met de aanleg van een zogeheten Playground creëer je daarvoor een plek. Maar dat is niet genoeg. Er moet ook begeleiding zijn, en de stichting stelt als voorwaarde dat op de Playground regelmatig activiteiten worden georganiseerd. Dat kan een voetbalwedstrijd zijn, maar ook een tennistoernooi of een basketbalclinic."

 

Iedereen betrekken
De Playground in Harderwijk moest een plezierige plek worden om te spelen en te sporten, maar ook duurzaam. Op dat moment werd KOMPAN bij het project betrokken. "We zijn met vertegenwoordiger Erik Kolleman op pad geweest om FREEGAME te bekijken en wisten eigenlijk direct dat wij dat ook wilden". De aanleg van de speelplek was een gezamenlijke operatie van KOMPAN en het bedrijf dat de ondergrond leverde. Maar ook de buurt was nadrukkelijk bij het proces betrokken. "Tijdens het hele traject hebben we contact gehad met de wijkbeheerders en de inwoners van Tinnegieter. Zo heeft iedereen zijn steentje bijgedragen."

 

Feestelijke opening
De FREEGAME Playground in Harderwijk is in het voorjaar van 2008 feestelijk geopend voor de buurtkinderen en hun ouders. "We hebben allerlei sportieve activiteiten georganiseerd. Er waren clinics van basketbalvereniging Rebound en tennisvereniging Strokel. Medewerkers van de stichting Welzijn Op Maat gaven voetbaltraining en iedereen kon zien hoe wethouders Rob Daamen en Henk Eijsenga en de voormalige wijkagent Ton Hop het in een potje basketbal opnamen tegen een selectie van lokale basketballers." Natuurlijk waren er ook cadeautjes: T-shirts van de Richard Krajicek Foundation, KOMPAN-frisbees en een bidon voor alle kinderen.

 

Van alles te doen
Meer dan honderd kinderen deden mee aan de opening van de Playground. Het was een groot succes, en dat is het volgens De Zwaan vanaf het eerste begin gebleven. "Welzijn Op Maat organiseert van alles op de Playground, en de kinderen kunnen bij het spelen gebruikmaken van allerlei materialen om mee te tennissen, voetballen en basketballen. Er is van alles te doen voor de kinderen en het mooie is dat de kleintjes nu ook weer het rijk alleen hebben op de 'oude' speelplaats", aldus een lachende Ben de Zwaan. "Het is nog steeds druk in Tinnegieter, maar nu op het speelveld."

Kijk voor meer informatie over de Richard Krajicek Foundation op www.krajicek.nl.

 

Wat & waar
Locatie: Tinnegieter, Nederland