Huizen, Nederland

Spelen met ruimte in Huizen

Gezinsgemeente aan het Gooimeer stelt belang van kinderen centraal

Tot het begin van de jaren 1970 was Huizen een afzonderlijke dorpsgemeente, beschut tussen bos, heide en water, in het hart van het Gooi. En nog altijd genieten veel mensen van het weelderige groen en de verkoeling van het Gooimeer op een zomerse dag. Maar klein is de gemeente niet meer. Het voormalige vissersdorp telt nu zo'n veertigduizend inwoners, en de gemeente is uitgegroeid tot een van de grootste watersportcentra van Midden-Nederland.

Huizen is wat je noemt een echte gezinsgemeente, waar groene wijkparken en speelzones voor kinderen een bijzondere plaats innemen in de vele woonwijken die de laatste dertig jaar rondom de oude dorpskern zijn verrezen.

Frans Elbers is als opzichter bij de sectie Wijkbeheer en Service verantwoordelijk voor de inrichting van speelplaatsen in Huizen en stond mede aan de wieg van een spannende visie op speelruimten. "In Huizen hanteren we de zogeheten cirkelbenadering bij de inrichting van de openbare ruimte. Die houdt in dat binnen een straal van 200 meter van ieder huis een speelplaatsje is voor kinderen tot ongeveer zeven jaar, in het zicht van de ouders. Er staan op deze plekken kleine speeltoestellen, bijvoorbeeld uit de KOMPAN Moments-lijn. Een tweede denkbeeldige cirkel trekken we op 500 meter. Binnen die straal vind je altijd een speelplek met toestellen voor iets oudere kinderen tot twaalf jaar, onder andere uit de Nature-serie. Tot slot is er een cirkel op één kilometer afstand waar we een andere faciliteit plannen. Denk aan een speelplek of een basketbal- of volleybalveldje."

Deze indeling is door de gemeente Huizen gemaakt op basis van uitgebreid demografisch onderzoek in 2001 waarbij precies in kaart is gebracht aan welk soort speelplekken in de gemeente behoefte is.

Bewoners kiezen het ontwerp
Voor het ontwerp van de speelplekken doet Elbers graag een beroep op de kennis en creativiteit van specialisten als KOMPAN. Maar de randvoorwaarden houdt hij bij voorkeur strak in de hand. "We geven per opdracht aan voor wie de speelplek is bedoeld, welke speelfuncties en ondergrond we willen hebben en wat het budget is. Maar binnen die grenzen zijn de ontwerpers vrij om er iets moois van te maken." Als het ontwerp aan alle eisen van de gemeente voldoet, is het in principe aan de bewoners zelf om een definitieve keuze te maken uit maximaal drie ontwerpen. Die keuze valt steeds vaker op speeltoestellen van FSC-gecertificeerd hout: Elbers heeft berekend dat maar liefst veertig procent van alle nieuwe speeltoestellen in zijn gemeente afkomstig is uit de razend populaire KOMPAN Nature-serie. En dat is met name te danken aan de kwaliteit en uitstraling van de toestellen.

 

Geautomatiseerd systeem
Huizen werkt al tientallen jaren volgens de cirkelbenadering, maar toch is er volgens Elbers door de jaren heen heel wat veranderd. "Het is allemaal begonnen om voor kinderen van alle leeftijden voldoende speelruimte te garanderen. In het begin deden mijn voorgangers dat vooral op gevoel, maar nu werken we met een geautomatiseerd systeem: 'speelbeheer'. Daarin staan de bijna honderd speelplekken in de gemeente, met alle gegevens van de meer dan 430 toestellen die we hebben: soort, leverancier, aanschafprijs, installatiedata, onderhoud, enzovoort. Zo hebben we precies in beeld wanneer toestellen moeten worden vervangen en dat helpt ons uitstekend bij de jaarlijkse budgettering."

 

Het systeem heeft nog een praktische bijkomstigheid, want op basis van zijn gegevens kan Elbers heel handig controleren of er in een bepaalde wijk niet te veel dezelfde toestellen worden geplaatst. Als dat gevaar dreigt, krijgen leveranciers van hem de opdracht om bepaalde toestellen niet of juist wel in hun ontwerp te betrekken. "Het is eigenlijk heel simpel: als kinderen bij hun vriendjes gaan spelen, moeten daar andere toestellen staan dan thuis. Variatie is het sleutelwoord, want zo wordt spelen nooit saai en dat is precies wat we willen bereiken."

 

Wat & waar
Locatie: Huizen, Nederland