KDV 't Goudvisje, Rosmalen - Nederland

Cases

Kinderopvang ‘t Goudvisje biedt kinderen de vrijheid om te fantaseren.

Lekker naar buiten met je vriendjes en vriendinnetjes. Samen de wereld om je heen ontdekken, met achter iedere boom een nieuw avontuur. Is er iets mooier dan spelende kinderen? Als je het aan Berry Vissers vraagt niet. Samen met zijn vrouw Nanna runt hij sinds 1997 kinderopvang 't Goudvisje. En het moet gezegd: zodra je het terrein aan de Canadasingel in Rosmalen betreedt, spat het plezier je vanaf de prachtige groene speelplaats rondom het gebouw tegemoet. Vrolijke Kompan-kleuren in een groen decor: dat is nog eens een speeltuin!

 

Kinderopvang 't Goudvisje houdt er als het om speelplekken gaat een geheel eigen filosofie op na. "Vanaf het begin hebben we het anders en beter willen doen. Geen saai plein, maar een avontuurlijke speelplek waar altijd iets nieuws te ontdekken is, net als in de natuur". Het resultaat is een speeltuin van meer dan 600 vierkante meter met verschillende niveaus, spannende doorkijkjes, afgeschermde hoekjes, volop schaduw en vooral veel groen. In het midden markeert de grote glijbaan op het heuveltje de overgang van peutertjes naar kleuters en ouder. Want met de buitenschoolse opvang meegeteld heeft 't Goudvisje plaats voor kinderen van nul tot twaalf jaar.

Contact met elkaar

"Onze filosofie is samen spelen en zelf ontdekken, maar dat is natuurlijk voor iedere leeftijdsgroep anders. Kleintjes doen bijvoorbeeld nog bijna alles op gevoel en geuren zijn heel belangrijk. Daarom laten we het gras voor hen expres iets langer en

gebruiken we bloemen die lekker ruiken. En voor de groten hebben we speciaal een 'afgesloten' deel van de speeltuin waar ze met elkaar kunnen praten of spelen. Uit het directe zicht van de begeleiding natuurlijk, want zo hoort dat als je groot bent! In de speeltuin vindt iedereen zijn eigen plekje. De kleintjes spelen op en onder de speeltoestellen op het gazon, de kleuters rennen elkaar achterna op het heuveltje of door de 'ondergrondse' tunnel, een oude rioleringsbuis die is omgetoverd tot een van de populairste attracties op het terrein. Er wordt gevoetbald, en als het weer het toelaat, vullen de leidsters het kleine zwembadje, zodat de kleintjes naar hartenlust kunnen spetteren in de zomerzon."

Kwaliteit en vertrouwen

Sinds de oprichting gebruikt 't Goudvisje al speeltoestellen van Kompan en de meeste daarvan staan er nog steeds. Een goede relatie, dat mag je gerust zeggen, al verklaart Vissers lachend dat hij in het verleden wel eens is 'vreemdgegaan'. Maar

lang duurde dat niet. "Uiteindelijk zoek je toch kwaliteit, veiligheid en een gemeenschappelijke visie. Met Ank Duteweert van Kompan hebben we die klik. Ze komt zelf uit de kinderopvang en weet precies wat we bedoelen. En je kunt zien dat er over de toestellen ook goed is nagedacht. Ze zijn goed te combineren in ieder inrichtingsplan, alles heeft een functie en er is heel veel te ontdekken. Dat is precies wat we zoeken."

Deskundig inrichtingsplan

De samenwerking tussen Kompan en 't Goudvisje krijgt binnenkort een heel bijzonder vervolg in de vorm van een heuse kinderopvangboerderij in het nabijgelegen Empel. Een echt boerenerf met dieren, een moestuintje, klimheuvels, veel zand om lekker in te ravotten en 'natuurlijke' speeltoestellen. Er is één groot speelterrein van meer dan 1200 vierkante meter, waar alles op het eerste gezicht door elkaar staat. Toch vinden alle kinderen automatisch hun weg in dit paradijs, waar het Kompan Elfjespaleis een centrale plek heeft gekregen.

 

Een speeltuin valt of staat met een deskundig inrichtingsplan, en dat is bij deze nieuwe kinderopvangboerderij heel goed gelukt. "Kompan heeft een plan gemaakt waarin alles op zijn plek valt: speeltoestellen, groen, dieren, een fietsparcours en ga zo maar door." Maar het belangrijkste is volgens Vissers toch dat een speelplaats uitdaagt om zelf op ontdekkingstocht te gaan. "Leg langs een parcours een steen neer en het ene kind ziet er een flatgebouw in. De volgende een benzinepomp

en weer een ander gebruikt de steen als finishplek voor zijn eigen formule I fietsrace. Dat is de essentie van spelen: je fantasie gebruiken".

 

Wat & waar
Locatie: Rosmalen en Empel, Nederland