Magna Science Centre, Rotherham - Engeland

Cases

De bekroonde outdoor avonturenspeelplek van KOMPAN in het Magna Science Centre inspireert ontluikende speelplekontwerpers.

De speelplek blijkt niet alleen zeer populair bij kinderen en gezinnen, maar ook bij scholen die hem tijdens hun lessen ontwerpen en technologie gebruiken. Dus behalve dat er in het eerste jaar door ruim 200.000 op werd gespeeld, bezoeken leerlingen van de lagere school tot hogere scholen de KOMPAN-speelplek regelmatig om in het kader van hun studie onderzoek te doen naar ontwerpthema's.

Het Magna Science Centre ligt in het Engelse Rotherham. Sinds de opening in april 2001 is het talloze malen onderscheiden voor zijn ontwerp en inhoud. Het kreeg onder meer de felbegeerde RIBA Stirling Prize voor Gebouw van het Jaar. Het verwachte bezoekersaantal voor het eerste jaar was al na zes maanden overtroffen en het park is door The Guardian* omschreven als "alles wat de Millennium Experience bij de Dome niet is". Ook de avonturenspeelplek, met zijn oppervlakte van 2600 m2, is onderscheiden met de Independent Living Design Award voor het complete ontwerp.

Anita De Brouwer was als onderwijsmanager van Magna vanaf het begin nauw bij de speelplek betrokken: "Een van de hoofddoelen van Magna is de wetenschap tot leven brengen en relevant en boeiend maken. We wilden dat de buitenspeelplek integraal deel zou uitmaken van de bezoekerservaring. Het moest een uitbreiding zijn op de thema's die onze bezoekers in de overdekte exposities konden ontdekken".

Magna is gevestigd in een oude staalfabriek op een terrein van 13 hectare. In de imposante hoofdgebouwen zijn exposities te bekijken met enorme special effects en interactieve ervaringen. De speelplek is een van de dingen die de bezoekers als eerste zien als ze bij de ingang arriveren. Dus behalve aantrekkelijk en functioneel moest de speelplek er spectaculair uitzien om niet weg te vallen in zijn omgeving. Een enorme uitdaging voor de speelplekontwerpers die werden uitgenodigd om met een voorstel voor het project te komen.

"Toen we de voorstellen van de verschillende bedrijven bekeken, zagen we dat KOMPAN iets vernieuwend en bijzonders had ontwikkeld", vertelt De Brouwer. "We zijn nu een jaar open en de speelplek blijkt nog beter dan we hadden verwacht of gehoopt. Hij is enorm populair en krijgt achteraf altijd een hoge waardering." De Brouwer ontvangt regelmatig groepen van middelbare scholen en hogescholen die de avonturenspeelplek gebruiken voor hun praktijklessen ontwerpen. "Bij Magna willen we dat de bezoekers hun eigen ervaringen creëren en op een leuke manier meer inzicht krijgen in hun wereld", aldus De Brouwer. "Het is geweldig om te zien dat de ruimte niet alleen als speelplek wordt gebruikt, maar ook om te leren over het ontwerpen van speelplekken."

De speelplek van KOMPAN weerspiegelt de thema's aarde, lucht, water en vuur die overal binnen het Magna Centre te vinden zijn, zodat kinderen deze concepten op een speelse manier leren kennen. Bij het ontwerpen van de speelplek wilde KOMPAN de speelervaringen voor kinderen van verschillende leeftijden combineren met een ontdekkingsreis door de vier verschillende thema's. Dit is gelukt door innovatief gebruik te maken van toestellen in elk van de vier zones die de vier elementen vertegenwoordigen. Hoewel de zones de basis voor de speelplek vormen, zijn ze niet overheersend. Zo kunnen de kinderen de thema's op hun eigen manier ontdekken.

De zone 'lucht' bestaat bijvoorbeeld uit parabolische schotels waarmee kinderen binnen een ruimte op afstand met elkaar kunnen praten, en een vijfhoekige schommel die vijf kanten op zwaait en waarmee de kinderen elkaar in het midden bijna raken. Verder zijn er een groot draainet, een kabelbaan en een hoge klimrek te vinden, die stuk voor stuk een ander facet van het thema lucht belichten.

In de andere zones vinden we bijvoorbeeld een kasteel van 160 m2, bedoeld voor jongere kinderen maar ook voor hun ouders, en de bekroonde Arcturus Constellation uit de GALAXY-serie. Met zijn opvallende vorm en elementen spreekt hij de fantasie en vaardigheden van oudere kinderen aan.

De Brouwer vertelt: "De avonturenspeelplek beslaat een groot oppervlak en heeft een breed thema. En hoewel de kinderen sommige innovatieve onderdelen van de toestellen misschien nog nooit hebben gezien, wordt de speelplek als zeer intuïtief en gebruiksvriendelijk ervaren." Aangezien Magna dagelijks door zo'n duizend kinderen wordt bezocht, is het ook belangrijk dat er grote groepen kinderen tegelijk op de speelplek terechtkunnen. De toestellenmix is ontworpen voor kinderen van alle leeftijd en met alle mogelijkheden, en voor veel onderdelen hoeven de kinderen niet in de rij te staan. De Brouwer is vooral enthousiast over de afwisseling in het spelaanbod: "Er zijn elementen voor kinderen die van actief of creatief spel houden, maar ook elementen met een ingebouwd zitje voor kinderen die liever toekijken".

De avonturenspeelplek is bedoeld voor alle leeftijdsgroepen, van peuters tot tieners. De Brouwer: "En nu hogeschoolleerlingen de speelplek voor hun studie gebruiken, is de aantrekkingskracht nog groter." Dus wie weet, vormt de bekroonde avonturenspeelplek van KOMPAN wel de inspiratiebron voor de bekroonde ontwerpers van de toekomst.

Wat & waar
Locatie: Rotherham, Verenigd Koninkrijk