Pfronten, Duitsland

Cases

Het kleine plaatsje Pfronten, in het uiterste zuiden van de Duitse streek Beieren, ziet speelplekken als serieuze bijdrage aan de gezondheid en het welzijn van kinderen en gezinnen. Om meer inactieve kinderen te stimuleren om naar buiten te gaan, werd de gemeente in het kader van een renovatieproject voor speelplekken overtuigd om voor digitale ICON-speeltoestellen van KOMPAN te kiezen.

Pfronten is een toeristenplaatsje en weet hoe belangrijk speelplekken zijn voor de keuze van gezinnen om er vakantie te komen vieren. Jan Schubert is directeur toerisme van Pfronten en legt uit: "Onze vakantiebelofte aan toeristen is 'bewegende natuur', en die geldt voor jong en oud. Met de nieuwe ICON-speelplek kunnen we onszelf in de markt zetten als moderne, gezinsvriendelijke toeristische bestemming."

In juni werd de renovatie van de speelplek - één van de negen in Pfronten, een gemeente met achtduizend inwoners - gevierd tijdens een feestelijke opening waarbij de kinderen het in teams tegen elkaar opnamen. Alle speelplekken in Pfronten hebben een thema, en deze kreeg de naam 'planetenspeelplaats'. Het ontwerp was het resultaat van een samenwerking tussen kinderrechtenorganisatie Kinderschutzbund Ortsgruppe Pfronten, KOMPAN Duitsland en de gemeente.

De speelplek is voor alle generaties geschikt maar richt zich vooral op kinderen tussen acht en vijftien jaar. Het gaming-aspect van KOMPAN ICON is aantrekkelijk voor kinderen en krijgt ze door middel van vriendschappelijke wedstrijden aan het zweten. Bijvoorbeeld tijdens Colour Catch, waarbij de kinderen binnen een bepaalde tijd op zo veel mogelijk knoppen moeten drukken met de door hen zelf gekozen kleur. Naast ICON bestaat de speelplek uit een klimrek met planetenthema, een wip, schommels, evenwichtsbalken, een zandbak, een kabelbaan en een enorme glijbaan.

De planetenspeelplaats ligt op een punt met prachtig uitzicht op de Alpen, en er is een webcam geplaatst om toeristen een indruk van de bestemming te geven - en om de jonge inwoners van de stad de mogelijkheid te bieden om te zien of hun vriendjes op de speelplek te vinden zijn.

Kijk voor meer informatie op www.pfronten.de.

Wat & waar
Locatie: Pfronten, Duitsland