Recreatiecentrum Ter Spegel, Eersel - Nederland

Cases

In het hart van Zuidoost-Brabant ligt het historische dorp Eersel, ook wel bekend als de parel van de Kempen. Geen betere plek voor een recreatiecentrum dan hier, waar alles in de omgeving nog de spreekwoordelijke Brabantse gemoedelijkheid ademt.

En zo kon het gebeuren dat twee broers bijna veertig jaar geleden een oude boerderij met opslagschuur kochten om een camping te beginnen. Een heel verschil met de 65 hectares vol kampeerplezier die Recreatiecentrum Ter Spegelt in Eersel tegenwoordig telt. Commercieel bedrijfsleider Angelique Joosten leidt ons rond in haar wereld, waar vakantiepret voor jong en oud centraal staat.

Toen de gebroeders Keijzer hun camping begonnen, wisten ze precies wat ze wilden: een plek waar kinderen vrij konden spelen en ravotten, maar waar ook de ouders zich konden ontspannen met de kleintjes in het zicht. Hoe bepalend kan één uitgangspunt zijn voor de inrichting van een compleet recreatiepark? Het terrein van Ter Spegelt staat vol speelplekken waar kinderen zich samen met leeftijdgenootjes kunnen uitleven op vooral KOMPAN-speeltoestellen. Onder het toeziend oog van hun ouders, want de speelplekken staan in veel gevallen op de kampeerveldjes, waar ook de volwassenen er samen een gezellige vakantie van maken.

 

Vriendjes en vriendinnetjes bij de hand

 

Angelique vertelt: "We hebben speciale kampeervelden voor mensen met kinderen in verschillende leeftijdsgroepen, de meeste voor kinderen van nul tot zes jaar. Dat is de groep die het meeste toezicht nodig heeft. Maar we hebben ook velden voor de iets ouderen, met natuurlijk heel andere speeltoestellen. Voor tieners is het weer een ander verhaal, want die zoeken hun eigen plek, bijvoorbeeld in het overdekte strandbad. Als mensen hun vakantie boeken, zetten we ze direct bij andere gezinnen met kinderen van dezelfde leeftijd. En zo heeft iedereen vriendjes en vriendinnetjes bij de hand."

Iedereen heeft op Ter Spegelt zijn eigen speelplek in de buurt, maar daarnaast is er de grote speeltuin, centraal gelegen op het terrein. Dit is de plek waar kinderen van alle leeftijden terechtkunnen in het kleurrijke Kompanville, met zijn speeltrein, verschillende Galaxy-combinaties en een superhoge klimtoren met glijbaan. Midden in de speeltuin staan bankjes waar ouders elkaar kunnen ontmoeten om gezellig te kletsen terwijl de kinderen opgaan in hun spel. Volgens Angelique is het altijd druk in de speeltuin: "Het is echt een plek waar mensen elkaar ontmoeten voor een praatje en de kinderen zich helemaal kunnen uitleven. De speeltuin is ook geschikt voor kinderen die al een beetje zelf op pad kunnen, zonder papa en mama. Want dat is ook belangrijk: zelf de wereld ontdekken."

 

Speeltoestellen die bij de omgeving passen

 

De meeste speelplekken op het terrein sluiten bijna naadloos aan op de sfeer van het veldje waar ze zijn geplaatst en dat is natuurlijk geen toeval. Angelique onderschrijft de filosofie van KOMPAN dat speelplekken en toestellen bij hun omgeving moeten passen. "We besteden steeds meer aandacht aan de materialen die we gebruiken en het soort toestellen dat we neerzetten. Aan het grote meer hebben we bijvoorbeeld een speciale 'rustige' zone ingericht voor mensen die extra comfort zoeken en willen genieten van de natuur. Hier werken we uitsluitend met speeltoestellen van natuurlijke materialen. De kinderen vinden het prachtig en ze passen uitstekend bij de omgeving."

 

Uniek overdekt strandbad

Door creatief en innovatief te zijn, heeft Ter Spegelt volgens Angelique het seizoen flink kunnen verlengen. "We krijgen meer gasten in het voor- en naseizoen die nog niet afhankelijk zijn van schoolvakanties. Die mensen komen niet alleen voor de speelplekken, maar ook voor het overdekte strandbad met speeltuin, want zoiets vind je nergens anders in Europa. En het is hier altijd strandweer, ook als het regent!"

 

Wat & waar

Locatie: Recreatiecentrum Ter Spegelt

Oppervlakte: 63 hectare