Recreatieoord De Kuilart, Koudem - Nederland

Cases

Een KOMPAN speelschip siert deze camping aan de rand van de Friese meren.

Wie van water houdt, moet in zijn leven minimaal één keer op vakantie naar Friesland. Want op de Friese meren vindt u alles wat watersport te bieden heeft. Nonchalant slingerende vaarten die prachtige meren met elkaar verbinden in een authentiek Hollands landschap. En de kans is groot dat u uiteindelijk belandt op het terras van 'it Skippershûs', in de eigen 5-sterren jachthaven van Recreatieoord en Watersportcentrum De Kuilart. Geniet van een kop warme chocolademelk met appelgebak terwijl de kinderen zich uitleven op het geweldige houten speelschip dat KOMPAN bouwde aan de oever van het Johan Frisokanaal.

 

Op de Kuilart draait alles om watersport. En dat is niet zo vreemd, want het recreatiecentrum ligt in de zuidwesthoek van Friesland, direct aan het Friese merengebied en hooguit vier kilometer van het woeste IJsselmeer. Bovendien is eigenaar Romke de Jong een fanatieke zeiler en een graag geziene gast op de Friese meren. Hij staat regelmatig zelf aan het roer tijdens de zeiltochten die hij voor gasten organiseert in zijn eigen skûtsje of een van de andere zeilboten die bij De Kuilart te huur zijn. Toen KOMPAN werd gevraagd om een unieke speelplek te ontwerpen, kon het dan ook eigenlijk niets anders worden dan een zeilschip. KOMPAN-vertegenwoordiger Erik Kolleman herinnert zich nog goed hoe het allemaal in zijn werk ging.

 

Alles wat spelen leuk maakt in één toestel

"De Kuilart wilde een speelplek die een echte blikvanger zou worden aan het water. Anders dan anders en groot genoeg om een heleboel kinderen tegelijk te laten spelen. Samen met De Jong en zijn architect heeft onze ontwerpafdeling in Zaltbommel dit enorme schip bedacht, dat van boeg tot achterdek bijna twintig meter lang is. In het schip vind je alles wat spelen leuk maakt. Een kajuit waarin je verstoppertje kunt spelen, meerdere glijbanen en klimwanden, touwen om in te klauteren en een heus kapiteinsroer. Vanuit het kraaiennest kijk je prachtig uit over het water en als je uitgespeeld bent, brengt de lange kabelbaan je snel weer aan land."

 

Slim gebruik van standaard elementen

Het speelschip is compleet op maat gebouwd, maar wie goed kijkt, herkent diverse toestellen uit de KOMPAN Nature-serie die op een slimme manier in het schip zijn verwerkt. Volgens Kolleman is dat een bewuste keuze. "Allereerst hebben die toestellen hun speelwaarde al bewezen, en waarom zou je daar geen gebruik van maken? Maar belangrijker nog: door bestaande toestellen te integreren hebben we de totale kosten behoorlijk kunnen drukken en dat is natuurlijk mooi meegenomen." Op duurzaamheid is niet bezuinigd, want het schip is in zijn geheel vervaardigd uit eersteklas en duurzaam gewonnen FSC-hout.

 

Veiligheid en certificering

Het speelschip van De Kuilart is met recht een unieke speelplek. Maar wie aan een dergelijk project begint, moet zich volgens Kolleman realiseren dat er heel wat bij komt kijken: "Veiligheid en certificering zijn kwesties waar je nadrukkelijk mee te maken hebt bij een project als dit. Onze reguliere toestellen worden al in de fabriek gecertificeerd, maar daar is hier natuurlijk geen sprake van".

Volgens Kolleman heeft KOMPAN voor dit speelschip al in een vroeg stadium contact gezocht met de betreffende instanties. "Dat doen we om verrassingen achteraf te voorkomen. We hebben ze waar nodig bij het project betrokken en uiteindelijk hebben ze het schip ter plekke zonder problemen gecertificeerd. Het schip voldoet dus aan alle eisen, maar het belangrijkste is dat het een fantastische speelplek is geworden die echt iets toevoegt aan De Kuilart. Een watersportcamping vol watersportliefhebbers verdient dit prachtige waterspeelschip."

 

Wat & waar

Locatie: Friesland, Nederland
Oppervlakte: 15 hectare