Woningbouwvereniging AKB, Rødovre - Denemarken

Cases

Op 7 juli heeft woningbouwvereniging AKB-Rødovre in Denemarken een speelplek geopend van 900 m². Het is de grootste in zijn soort binnen een Deense woningbouwvereniging – en hij is door kinderen gekozen.

De planning van de nieuwe speelplek begon in het najaar van 2010 in nauwe samenwerking met de plaatselijke KOMPAN-adviseur. Een van de pijlers van de woningbouwvereniging is democratie, en dat geldt zowel voor kinderen als volwassenen. Daarom vond de vereniging het belangrijk dat de kinderen en jongeren uit de buurt meehielpen bij het ontwerpen van de speelplek.

"Voor ons is het heel gewoon om kinderen bij speelplekken te betrekken. We nodigen alle buurtkinderen uit voor een bijeenkomst, waarbij we diverse voorstellen presenteren. We praten over de verschillende mogelijkheden en samen besluiten we hoe de nieuwe speelplek er komt uit te zien", zegt Søren Lillevang, vastgoedbeheerder bij AKB-Rødovre.

De kinderen waren dolenthousiast over de oplossing van KOMPAN, die voor alle leeftijden tussen nul en vijftien iets te bieden heeft. De speelplek is onderverdeeld in verschillende zones, elk voor een specifieke leeftijdsgroep. Zo staat in de speelzone voor kleine kinderen bijvoorbeeld een Story Maker speeltoren, veertoestellen en de onmisbare schommels. De grotere kinderen worden uitgedaagd door de COROCORD koepel en de al even onmisbare Supernova. De woningbouwvereniging had in eerdere jaren al twee kleinere speelplekken vervangen en is zeer tevreden over de naadloze rubberen coating als valoppervlak. Daarom is deze ook voor de grote speelplek gekozen.

"Bij de keuze van de toestellen heeft veiligheid altijd de hoogste prioriteit. Het moet gewoon  goed zijn. Daarnaast leggen we veel nadruk op sensorische ervaringen voor kinderen. Ze moeten iets uit de speelplek kunnen halen. We kennen KOMPAN als betrouwbare leverancier die aan onze criteria voor veilige speelplekken en sensorische belevenissen voor kinderen voldoet. Tegelijkertijd zijn we ons bewust van het financiële voordeel van één leverancier voor een complete oplossing", aldus Lillevang.

Ruimte voor kinderen en jongeren staan bij woningbouwvereniging AKB hoog op de lijst. Tot januari 2011 was de vereniging betrokken bij het ontwikkelproject 'Jongeren aan de microfoon'. Bij dit project werd een forum opgericht waarbinnen de jongeren, die een groot deel van de non-profit woonwijken vertegenwoordigen, hun mening naar voren konden brengen. Het project leverde de vereniging diverse goede ideeën op voor wat de jongeren willen en hoe ze de jongeren bij de inrichting van de ruimte konden betrekken.

 

Wat & waar

Locatie: Rødovre, Denemarken

Oppervlakte: 900 m²