Natuurspeelbos Urk

KOMPAN Nieuws

Op 21 maart jl. was de officiële opening van het natuurspeelbos Urk. De officiële opening werd gedaan door gedeputeerde Jan-Nico Appelman en wethouder Geert Post. De kinderen die mee hebben geholpen met het ontwerp mochten als eerste het speelbos ontdekken.

Het natuurspeelbos is mooier geworden dan initiatiefnemer Het Flevo-landschap had durven dromen. Twee jaar geleden dienden zij het plan voor het eerst in bij de Provincie Flevoland. De stond hier positief tegenover. Vervolgens ging Het Flevo-landschap met de Gemeente Urk en Stichting Buurtwerk maakten de leerlingen van verschillende Urker basisscholen tekeningen en maquettes van hun ideale natuurspeelbos. Die waren zo inspirerend, dat Waterschap Zuiderzeeland aanhaakte om een beekloop en natuurvriendelijke oevers aan te leggen en de gemeente Urk extra geld uittrok om het bos nog mooier te kunnen maken! Het natuurspeelbos is bedoeld om kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar spelenderwijs met de natuur in aanraking te laten komen. Kinderen kunnen er hutten bouwen, aan lianen slingeren, door het water spetteren en in bomen klimmen.

 

Samenwerkende partijen en initiatiefnemers

De realisatie van het natuurspeelbos is een gezamenlijk initiatief van de Gemeente Urk, Waterschap Zuiderzeeland en Het Flevo-landschap. Ook de financiering ervan wordt mogelijk gemaakt door verschillende organisaties. Zo wordt de basis gevormd door een financiële bijdrage van Europa en de provincie Flevoland (Leader subsidie). Daarnaast zijn het de gemeente Urk, Waterschap Zuiderzeeland en de Nationale Postcode Loterij die financieel bijdragen aan de realisatie.

 

Speeltoestellen

Het ontwerp voor het Natuurspeelbos is gemaakt door Kompan. Samen met 3 andere bedrijven was Kompan uitgekozen om een totaalontwerp te maken. Na een bezoek aan het bos en de bezichtiging van alle mooie tekeningen en maquettes is begonnen aan het ontwerp. Fred van Wijk: " De opdracht was het Urkerbos in te richten als Natuurspeelbos. Kompan heeft naast het totaalontwerp ook het inmeten van het terrein verzorgt ". De speeltoestellen die toegevoegd zijn aan de natuur zijn o.a. een kabelbaan, een balanceerbrug, een boombrug, een touwloop en een stapstraat. Ook is er een ontdek pad aangelegd, waar kinderen spelenderwijs meer leren over de natuur.

Wilt u meer weten over dit natuurspeelbos? Neem dan contact met ons op.