Wiggle een jaar na winnen award klaar

KOMPAN Nieuws

Vorig jaar wonnen 4 studenten van de TU/e de Social Design Award. In opdracht van Kompan hebben zij de Wiggle ontworpen. De Wiggle is een interactieve speelplek speciaal voor meisjes tussen de 12 en 16 jaar. Nu, precies een jaar later is het product opgeleverd door Stik Design en heeft de opening plaats gevonden tijdens de Dutch Design week op 29 oktober jl.

De Industrial Design-studenten Thijs Roumen, Dick van de Ven, Hanneke Hooft van Huysduynen en Peter Brown wonnen vorig jaar de award. Deze prijs bestaande uit een opdracht van de gemeente Eindhoven ter waarde van € 10.000,-, gaat naar de ontwerper met een project of ontwerp met een groot sociaal-maatschappelijke waarde. De studenten hebben het geld gebruikt om de Wiggle daadwerkelijk te produceren.

De opdracht van Kompan aan de TU/e was om een plek te creëren in de openbare ruimte speciaal voor tienermeisje. Voor deze doelgroep zijn er namelijk nauwelijks objecten beschikbaar die hen aanzetten tot beweging en spel. Dat is nu veranderd, voor het prominente "Klokgebouw" aan de Beukenlaan in Eindhoven staat de 1e Wiggle: een kunstzinnig object geschikt voor ontmoeting, beweging en spel. Bedoeld voor de hele gemeenschap maar afgestemd op de eisen en wensen van tienermeisjes .

De combinatie fysieke en sociale interactie maakt de Wiggle tot een unieke ontmoetingsplek en een "podium" voor vaardigheid en expressie. De centrale bol in het midden staat in verbinding met omliggende 'bankjes'. De bol is groot genoeg om met z'n tweeën op te staan of te zitten. Wanneer deze halve bol wordt gedraaid, gaan er gekleurde lampen aan in de draairichting. De kleuren veranderen voortdurend. Het ontwerp stimuleert een spel waarin wordt samengewerkt en zet de gebruikers aan tot beweging.

 

Lees meer over de achtergrond van tieners en het GROUND concept van Kompan.