Tieners

Spelen is onmisbaar voor kinderen

Lichaamsbeweging belangrijker dan ooit

Tieners 'hangen' graag. Maar ze willen ook actief zijn. Ze maken een groeispurt door die hun evenwichtsgevoel uitdaagt en moeten kracht, uithoudingsvermogen en snelheid opbouwen. En wat ook zeker is, is dat ze actiever moeten zijn dan de gemiddelde tiener vandaag de dag. Mogelijkheden om te bewegen en elkaar te ontmoeten zijn heel belangrijk voor tieners. Niet in de laatste plaats omdat deze leeftijdsgroep steeds minder lijkt te bewegen en de statistieken een alarmerende toename laten zien in het aantal kinderen met ernstig overgewicht.

Tieners noemen als favoriete activiteiten op speelplekken en veldjes schommels, klimtoestellen, trimbanen en trapveldjes. Vooral uitdagende, gewaagde activiteiten zijn populair. Meisjes geven meestal de voorkeur aan minder 'zweterige' activiteiten, zoals draaien, klimtoestellen en schommels.

Alles draait om vrienden

Tijdens de tienerjaren wordt sociale interactie met leeftijdsgenootjes belangrijker dan ooit. Tieners willen bij hun vrienden zijn en nieuwe vrienden maken, bij voorkeur in grote groepen. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden bij het ontwerpen van speeltoestellen en speelzones voor deze leeftijdsgroep.

Lichaam en geest

De hersenen en de geestelijke faculteit groeien op deze leeftijd nog altijd op rap tempo, en uit talloze onderzoeken blijkt dat lichamelijk fitte tieners beter leren, emotioneel beter in balans zijn en beter zijn geïntegreerd in sociale netwerken.

Sleutelwoorden bij de ontwikkeling en het spelontwerp voor tieners zijn:

  • Behendigheid
  • Snelheid, uithoudingsvermogen en kracht
  • Plekken voor interactie met leeftijdsgenoten

Voorbeelden van goede spelactiviteiten

Schommels, trimbanen, klimactiviteiten, draaitoestellen, balspellen.

Sociale hoekjes: plekken om te 'hangen', ontspannen en naar anderen te kijken in de buurt van actieve spelelementen.

Hanteer bij de aanleg de volgende zes uitgangspunten:

Op basis van de input van 1040 jongeren die zijn ondervraagd door Capacent Epinion voor het KOMPAN Play Institute hebben we de volgende zes uitgangspunten opgesteld voor het ontwerpen van succesvolle speelplekken voor tieners: 

1. Inclusie van de gebruikers en de gemeenschap

2. Investeren in de juiste locatie

3. Ruimte maken voor sociale activiteiten

4. Een jeugdige sfeer creëren

5. Lichamelijke activiteiten aanbieden

6. Een comfortabele omgeving bieden

Lees meer over onze uitgangspunten en download het onderzoek opwww.tieners.kompan.com

 

Brochure Nowhere to Go