De Losserhof, Losser

Belevingsgerichte speel- en ontmoetingsplek bij De Losserhof

Op locatie De Losserhof van De Twentse Zorgcentra heeft onlangs een grote renovatie plaatsgevonden, omdat bij de bewoners behoefte was aan een belevingsgerichte speel- en ontmoetingsplek. Tot op dat moment waren in de omgeving enkel speeltoestellen aanwezig die niet toegankelijk zijn voor de bewoners. De grootste uitdaging was om het terrein leefbaar te maken voor alle cliënten, bewoners, bezoekers én mensen uit de buurt.

De Losserhof is een locatie van De Twentse Zorgcentra, dat zorg biedt aan ruim 1.900 cliënten met een verstandelijke beperking in Twente. Toen duidelijk werd dat er behoefte was aan een (rolstoel)toegankelijke speel- en ontmoetingsplek, werd een aanbestedingstraject gestart met vijf partijen. KOMPAN mocht dit project gaan realiseren. Door middel van een enquête die onder de toekomstige gebruikers is uitgezet, werd geïnventariseerd waar behoefte aan was. Mette Roesgaard van KOMPAN, was verantwoordelijk voor het ontwerp.

Het ontwerp

Meneer Henkelman van De Twentse Zorgcentra over het ontwerp: "In het gebied, dat ongeveer 11.000 m² beslaat, zijn diverse zones aangelegd: een speelzone, sportzone en een natuurbelevingszone." Er is een zand- en waterspeelplek met speelpanelen, waarbij voor de rolstoelen rekening is gehouden met de ondergrond. Langs het belevingspad staan fruitbomen, wilde bloemen en muziekinstrumenten om verschillende zintuigen te kunnen stimuleren. Voor extra beleving zijn er prisma's en windhangers in de pergola geplaatst. In de speelzone staat een rolstoeltoegankelijk toestel en kun je SAMen spelen op de Supernova en de loungemat. Zo kan iedereen meedoen!

SAMen spelen
SAM is een nieuwe productlijn van KOMPAN ontworpen in opdracht van NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind). Het is een uniek concept waarmee speeltuinen op een eenvoudige en betaalbare wijze aangepast kunnen worden voor kinderen met een handicap, bijvoorbeeld door informatie te geven, steun te bieden of kinderen vertrouwen te geven. Door het toepassen van dit concept bij De Losserhof, is er een toegankelijke, overzichtelijke en 'zelfstandig' bespeelbare speelplek gecreëerd.

Leren uit de praktijk
KOMPAN stond voor een behoorlijke uitdaging bij de start van dit project. Zo moest alles opnieuw aangelegd worden omdat het project op een nieuw terrein is geplaatst. KOMPAN partner Nooijen terreininrichting heeft alle speeltoestellen geïnstalleerd en groen, infra, valdempende ondergronden en het belevingspad aangelegd. Het is daarom belangrijk om te leren hoe het gebruik in praktijk plaatsvindt en of het aansluit bij de verwachtingen. Het belangrijkste doel is dat de gebruikers een fijn gevoel overhouden aan hun bezoek aan het nieuwe speelveld bij De Losserhof.

Lees meer over de SAM producten.

Blijf op de hoogte | schrijf in voor de KOMPAN E-nieuwsbrief
Contact met KOMPAN

Tel.: 0418 - 68 14 68

E-mail: kompan.nl@kompan.com

Of met uw KOMPAN adviseur 

Catalogus aanvragen