Biddinghuizen, Noaberpark

Noord oost nederland

Om de nieuwe wijk 'De Graafschap' in Biddinghuizen nog aantrekkelijker te maken voor toekomstige bewoners, is sinds 4 september het 'Noaberpark' geopend.

Een park waarbij buurtschap, er 'voor elkaar zijn' en de natuur centraal staan. Als onderdeel van het Noaberpark ontwikkelde Kompan een nieuwe speelplek voor kinderen, met als doel deze voor zoveel mogelijk leeftijdsgroepen toegankelijk te maken. Erik Kolleman en Gerwin Lorkeers van Kompan en Sylvia de Groot van de gemeente Dronten vertellen enthousiast over dit project, dat nét even anders is.

Sylvia de Groot: "Het was altijd al een wens van de gemeente om groen en spelen eerder aan te kunnen leggen dan de wijk zelf. Zeker vanuit de groenvoorziening gezien, duurt het even voordat alles is volgroeid. In het geval van dit park kwamen we in aanmerking voor de ELFPO-subsidie 'Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.' Het was hierdoor mogelijk om sneller het park aan te leggen en dus ook een mooie speelplaats te ontwerpen." In het daaropvolgende aanbestedingstraject viel het ontwerp van Kompan op door zijn originaliteit, speelwaarde, samenhang met de omgeving  en de kwaliteit.

Ontwerper Gerwin Lorkeers was nauw betrokken bij het ontwerpen van de speelplek. "Het park moest een multifunctionele plek worden, met voldoende ruimte voor sport en spelen op een natuurlijke manier. De vorm van de speelplek was al door de gemeente ingedeeld in drie vlakken, met elk hun eigen natuurlijke elementen. De speeltoestellen die we hebben ontworpen zijn geen standaardtoestellen, zoals een schommel of wip, maar laten ruimte voor de eigen interpretatie of fantasie van de kinderen. Waar een grote steen voor het ene kind een rustplaats is, is het voor de ander een oversteekplaats in het water. We hebben daarom goed gekeken naar de huidige omgeving waarin de speelplek is geplaatst. Zo hebben we voor de speeltoestellen robinia- hout gebruikt en op de speelplaats zwerfkeien, wilgentenen en boomstammen neergelegd. Allerlei natuurlijke elementen die hier zelf ook zouden kunnen voorkomen. We maakten bovendien gebruik van het aanwezige water en het al bestaande reliëf."

Een overduidelijk voorbeeld van het creatieve gebruik van het landschap is de heuvel die al van oorsprong in het ontwerp zat. Erik Kolleman: "Door op deze heuvel een Boomklimhuis neer te zetten heeft het park een echte blikvanger gekregen. Een unieke plek voor de wat oudere kinderen om het wijd uitgestrekte park te overzien. Uiteraard was het van belang om te kijken hoe we ook zonder speeltoestellen speelbaarheid konden aanbrengen in het ontwerp. De heuvel is een speelaanleiding op zichzelf. Daarom hebben we de heuvel gedeeltelijk vrijgelaten, zodat de kinderen hier in de winter vanaf kunnen glijden of rennen."

Een project van een dergelijke grootte zorgt vaak voor onverwachte wendingen. Sylvia de Groot: "Omdat we een subsidie kregen lag de tijdsdruk hoog, waardoor de diverse betrokken partijen goede afspraken moesten maken. Eén van de grootste uitdagingen was om de grote zwerfkeien op de speelplaats te plaatsen. Doordat we hier pas later in het traject aan toekwamen en niets kapot wilden maken, moesten we zoeken naar een creatieve oplossing. Maar daar leer je uiteindelijk alleen maar van."

Nature Robinia producten

Meer weten over deze speelplek? Neem dan contact met ons op.

Contact met KOMPAN

Tel.: 0418 - 68 14 68

E-mail: kompan.nl@kompan.com

Of met uw KOMPAN adviseur 

Catalogus aanvragen
Blijf op de hoogte | schrijf in voor de KOMPAN E-nieuwsbrief