Spelen in de bronstijd

Noord west nederland

Dat in de nieuwbouwwijk Kadijken in Enkhuizen een mooie speeltuin voor de kinderen aangelegd zou worden was duidelijk. Toen archeologische opgravingen in de wijk bijzondere vondsten opleverden, was het idee voor een archeologische speelplek geboren. Een project waarbij een stukje Nederlandse geschiedenis terugkomt in de speelbeleving van kinderen van 0 tot 12 jaar.

Jaap de Wit van KOMPAN, Margriet Talstra van de gemeente Enkhuizen en Carla Soonius van de Archeologische Dienst West-Friesland vertellen over het unieke speelplekproject.

Een vis fuik, een boerderij, botten van everzwijnen en beren en een grafheuvel; het zijn enkele vondsten die de archeologen in Kadijken hebben gedaan. Carla Soonius: "We kregen direct het gevoel dat we hier iets mee moesten doen. De mensen in de wijk moeten immers toch weten wat zich 4000 jaar geleden onder hun huis bevond?
Samen met een stagiaire hebben we dit uitgewerkt en contact opgenomen met de
gemeente. "De gemeente Enkhuizen was direct enthousiast over de plannen en liet drie partijen een voorstel maken voor het ontwerp. De keuze viel uiteindelijk
op het bijzondere ontwerp van KOMPAN." Jaap de Wit: "Voor de opgravingen hadden we al een voorstel gemaakt, dat nu flink aangepast moest worden. We hebben in een presentatie onze visie op de plek gegeven met betrekking tot de historie, speeltoestellen en het gebruik van beplanting. We waren ons ervan bewust dat dit geen traditionele speelplek zou worden, waardoor we onze creativiteit optimaal konden benutten. Tijdens het ontwerpproces hebben wij keer op keer de plek door de ogen van het bekeken. Geen openluchtmuseum dus, maar een plek met voldoende speelwaarde voor de kinderen."

Met het ontwerpvan KOMPAN en de kennis van de Archeologische Dienst op zak startte de gemeente Enkhuizen met de financiering van het project. Margriet Talstra: "Al snel werd duidelijk dat een derde van het project door de gemeente Enkhuizen werd betaald,  een derde door de projectontwikkelaar en een derde door fondsen en subsidies. Helaas kwamen we voor enkele uitdagingen te staan bij het zoeken naar fondsen om dit bijzondere project te financieren. In die onzekere periode hebben we, door brieven en bewonersavonden, de omwonenden goed geïnformeerd. Uiteindelijk konden we in december groen licht geven voor de bouw van de archeologische speelplek. Het project is gerealiseerd met verschillende subsidies en fondsen en tot stand gekomen dankzij intensieve samenwerking van de gemeente Enkhuizen, de projectontwikkelaar en de Archeologische dienst. "

Het ontwerp van de speelplek is van de hand van Design & Draw van KOMPAN. Op de plek zijn diverse pronkstukken uit de Bronstijd terug te vinden: een visfuik, waar de kinderen door- en overheen kunnen klimmen, een nagebouwde grafheuvel met glijbaan en een beklimbare boerderij met vogelnestschommel. Maar ook de diersculpturen en een kuilenkrans wijzen terug naar de Bronstijd. Jaap de Wit: "Bij het ontwerp is nadrukkelijk nagedacht over de materiaalkeuze. Er is gekozen om te werken met robiniahout; een houtsoort dat erg duurzaam is mits je alleen met het kernhout werkt. Bovendien geeft het de archeologische speelplek een natuurlijke uitstraling." Margriet Talstra vult aan: "We hebben gekozen voor kunstgras rondom de toestellen omdat dit kind- en onderhoudsvriendelijk is. Dat we het kunstgras in kleuren konden toepassen, bijvoorbeeld blauw voor water, maakt het natuurlijk extra leuk. De komende tijd worden er nog wilgen om het plein heen geplant, typische bomen uit de Bronstijd."


Na de opening van de speeltuin in mei is het een komen en gaan van kinderen uit de buurt. Soonius: "Het is niet alleen een speeltuin, maar ook een ontmoetingsplek voor de nieuwbouwwijk geworden. Het blijft een plek die gericht is op spelen, maar geïnteresseerden kunnen op de informatiebordjes meer lezen over de opgravingen.  Mijn idee zou zijn om ook met scholen naar deze plek te komen. Zo leren kinderen iets over de geschiedenis van Enkhuizen en kunnen ze tegelijkertijd spelen. De combinatie van educatie en spelen maakt de speeltuin in Kadijken een uitnodigende en unieke locatie."

 

Meer weten over deze speelplek, of andere mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Catalogus aanvragen
Contact met KOMPAN

Tel.: 0418 - 68 14 68

E-mail: kompan.nl@kompan.com

Of met uw KOMPAN adviseur 

Blijf op de hoogte | schrijf in voor de KOMPAN E-nieuwsbrief