Amersfoort, Michaelschool

Scholen en kinderdagverblijven

Winnaar Speelbrein Award 2010

Winnaar Speelbrein Award 2010

Mooiste schoolplein ligt in Amersfoort - en is een SPEELBREIN-plein van KOMPAN

Op 30 maart jl. heeft de Michaelschool, te Amersfoort de eerste Speelbrein Award gewonnen. Deze is uitgereikd door niemand minder dan Marja Bijsterveldt-Vliegenthart, minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Deze mijlpaal vond plaats tijdens in Science Centre Nemo - Amsterdam.
Speelbrein-coach Jochem van Gelder was de presentator.

De kinderen van de Michaelschool in Amersfoort zullen later dit jaar nog een extra feestje vieren;
een doldwaze sport- en speldag onder leiding van Jochem van Gelder!

Interview 

Aan het woord zijn:
Ard van den Berg, preventiemedewerker en Eva Naaykens, directeur.
"Supertrots zijn we op ons nieuwe Speelplein"

 

Vol trots en zichtbaar met plezier laat Ard van den Berg het nieuwe plein zien, en inderdaad, het is wel duidelijk waarom dit speelplein is genomineerd voor de titel "Speelbreinplein van het jaar".. Hier is sprake van een ware metamorfose van een saai schoolplein naar een fraai Speelplein, zoals het nú moet worden genoemd...
Wat ook de bezoekers van het plein direct opvalt, is dat de kinderen zichtbaar plezierig spelen en ook héél sociaal met elkaar omgaan. "Dat was voorheen wel anders, vertelt Ard, vroeger waren we constant bezig de kinderen uit elkaar te houden en hen duidelijk de grenzen aan te geven en nu gaat goed met elkaar omgaan eigenlijk als vanzelf... De kinderen hebben hier een verstandelijke beperking, dus dit nieuwe gedrag is voor ons een héél byzondere ervaring... De Nadenkbank(soort TimeOutplek, red.) die in het plan écht opgenomen wilden hebben wordt gelukkig maar zeer zelden voor dat doel gebruikt. Wat ook zo geweldig is; in de nieuwe zandbak staat een leuk zandspeeltoestel dat de kinderen écht prikkelt om te gebruiken en dat doen ze dan ook met volle teugen. Veel aandacht is in het ontwerp ook gegeven aan de factor rust. Dat hebben onze kinderen dan ook hard nodig.. er zijn een aantal zitbanken van onverwoestbaar geslepen graniet geplaatst met prikkelende teksten als: "Als ik alles wil, kan ik alles maken (of leren of worden)" en ze zijn ook voorzien van de namen van de op dat moment op school zijnde leerlingen... Hieraan kun je zien dat er op alle fronten véél input is gegeven door het speelpleinteam, bestaande uit Eva, Ard en de dochter van Ard, Sheila.. Ard heeft de eerste aanzetten voor het speelplein op papier gezet, waarna het team en de werkgroep hun aanbevelingen konden geven. Op grond van dat eerste plan is er een globale offerte gemaakt door de huisaannemer, waarbij bleek dat realisatie van dat plan het budget vér overschreed. Op dat moment nam speeltoestelleverancier Kompan met ons contact op en die boden ons aan om een plan voor ons te ontwikkelen én ons te helpen bij het verwerven van fondsen. Dat was niet tegen dovemansoren en al spoedig zat Kompan-adviseur Sjili Franken bij ons aan tafel, hoorde onze wensen aan en vertaalde die in een inspirerend conceptvoorstel. Na meerdere besprekingen met de Speelpleinwerkgroep resulteerde dit in het fantastische plan, zoals het nu grotendeels is gerealiseerd.
"Maar het plein was er niet zómaar" vult Eva Naaykens aan "het heeft ons veel bloed, zweet en tranen gekost om het zover te krijgen, zeker om alles, zo als het nu is gerealiseerd te krijgen.. Op verschillende tijdstippen in de fondsenwerving waren we nét op tijd, bijvoorbeeld bij de aanvraag bij ons schoolbestuur, hadden we dat verzoek een maand later ingediend, dan was hun bijdrage waarschijnlijk niet tot stand gekomen in verband met de bezuinigingen, wat een grote deuk in de financiering had betekend. Maar de door ons gemaakte presentatie en het fantastische Kompan inrichtingsplan hielpen ons bij de fondsenwerving. Toch hebben we met veel inspanning en ook medewerking van vele sponsoren het plein kunnen laten evalueren tot dat wat het nu is geworden.. Blij verrast waren we ook met de nominatie voor het Speelbreinplein van het jaar, en we hopen natuurlijk de winnaar te zijn en verwachten dat nu eigenlijk ook wel een beetje, want wie kan dit fraaie plein nog overtreffen...? Enfin, we wachten de uitslag op de 30ste Maart in NEMO Amsterdam met spanning af..."

 

Lees meer over Speelbrein op www.speelbrein.nl

 

Wilt u meer weten over deze speelplek, neem dan contact met ons op.