Rosmalen, Speeltuin 't Lijsterbosje

Voorbeeldproject burgerinitiatief Lijsterbosje

Op een plek die ruim een jaar geleden nog in de boeken stond als bouwgrond, is door enorme inzet van inwoners een compleet nieuwe speeltuin gerealiseerd.

Eén jaar geleden ontstond in de Rosmalense wijk 'Maliskamp' (gemeente 's-Hertogenbosch) het burgerinitiatief om speeltuin 't Lijsterbosje, die op dat moment sterk verouderd was, te renoveren en te kiezen voor een veilige en duurzame speelplek voor een breed publiek.

Aanstekelijk enthousiasme, de knowhow vanuit de wijk en uiteraard doorzettingsvermogen van de inwonders leidde tot denkkracht, daadkracht en samenwerking tussen vrijwilligers, leveranciers en gemeente.

Wat niemand op dat moment kon weten, was dat dit project inmiddels gezien wordt als voorbeeld voor 'burgerparticipatie nieuwe stijl' binnen de gemeente 's-Hertogenbosch.

Een team vrijwilligers heeft vervolgens zo'n 1200 tot 1400 uur opgeofferd om bijvoorbeeld om donateurs te werven en sponsoren te zoeken, maar ook het terrein op te ruimen en weer op te bouwen. Voorzitter van Stichting Wijkbelangen Maliskamp, en tevens kartrekker van de renovatie, Sander van der Heijden hierover: "De belangstelling en bereidheid tot het leveren van hulp was overweldigend! Het ging hierbij niet enkel om particulieren en bedrijven die een financiële bijdrage wilden geven maar ons ook hielpen met hun kennis, materiaal, of simpelweg het leveren van extra handen tijdens deze klusdagen".

Alle inzet en donaties hebben tot een prachtig resultaat geleid, waarmee dit burgerinitiatief met een waarde van zo'n  160.000,- binnen een jaar tijd gerealiseerd is voor de helft van het geld. Dit is ook niet onopgemerkt gebleven bij gemeente, leveranciers en andere volgers. De aanpak wordt gezien als een krachtig antwoord op de uitdagingen van de huidige tijd met beperkte budgetten en grote individualiteit. 

Op zaterdagmiddag 30 augustus is de speeltuin geopend. Belangstellenden, sponsoren en uiteraard alle inwoners uit Maliskamp waren aanwezig toen de wethouder sport en recreatie van 's-Hertogenbosch (Huib van Olden) de poort van speeltuin 't Lijsterbosje samen met de kinderen officieel opende. Onder het genot van een drankje kon iedereen kennis maken met de vernieuwde speeltuin en presenteerden enkele sponsors zich.

Tijdens de klusdagen hebben KOMPAN en Nooijen een teambuildingsactiviteit georganiseerd. Hierbij droegen alle werknemers hun steentje bij aan de grote metamorfose die de speeltuin in een jaar tijd heeft ondergaan.

Meer weten over deze speelplek? Neem contact met ons op.

 

 

 

 

Blijf op de hoogte | schrijf in voor de KOMPAN E-nieuwsbrief
Contact met KOMPAN

Tel.: 0418 - 68 14 68

E-mail: kompan.nl@kompan.com

Of met uw KOMPAN adviseur 

Catalogus aanvragen