Materialen

Klantenservice - Wat kunnen wij voor u doen?

Goed productdesign betekent voor KOMPAN meer dan een fraai uiterlijk en een goede functie. Een goed product betekent ook blijvende schoonheid, hoge duurzaamheid en eenvoudig onderhoud met groot respect voor het milieu.Technische ontwerpen en materiaalkeuze zijn belangrijke factoren bij het vervullen van onze belofte - het leveren van veilige en duurzame speelplekken.

KOMPAN produceert volgens ISO 9001 en ISO 14001. Beide systemen zijn uitgebreid gedocumenteerd in het KOMPAN processysteem KOPS (KOMPAN ProcesSysteem). Met KOPS heeft KOMPAN een kwaliteits- en milieuperspectief opgesteld dat op natuurlijke wijze alle processen door het hele bedrijf volgt middels strikt omschreven doelen en controlepunten. Een keten is zo sterk als zijn zwakste schakel. Daarom spelen selectie en evaluatie van de kwaliteit van toeleveringen een belangrijke rol in de kwaliteitsstrategie van KOMPAN. Iedere nieuwe toeleverancier wordt geëvalueerd volgens een nauwkeurig omschreven Leveranciers Beoordelingsprogramma, waarbij de toeleverancier wordt gecontroleerd op kwaliteit en milieuvriendelijkheid. Daarnaast wordt overeengekomen dat de samenwerking tussen KOMPAN en een toeleverancier is gebaseerd op ethische principes, welke zijn gedocumenteerd in onze gedragscode. Ondanks geavanceerde technologie blijft het productiepersoneel vakman in hart en nieren en dat geeft KOMPAN de mogelijkheid alle voordelen van traditioneel vakmanschap te onderscheiden en te handhaven.

 

Basisregels voor materiaalkeuze

Het gebruik van de juiste materialen en technologieën voor ieder specifiek doel is voor KOMPAN belangrijker dan een voorkeur voor specifieke materiaalsoorten. De materiaalkeuze voor ieder afzonderlijk onderdeel is gebaseerd op een aantal richtlijnen, waaronder:

1. Technische vereisten; sterkte, elasticiteit, slagbestendigheid, weersbestendigheid (duurzaamheid), brandbaarheid

2. Klimaatbestendigheid; rot- en insectbestendigheid, ozonbestendigheid, UV-bestendigheid, corrosiebestendigheid, prestaties bij extreme temperaturen

3. Milieuvereisten; mogelijkheden voor hergebruik, 'duurzaamheid' van de materiaalherkomst, geen kritieke inhoud (zie hieronder)

4. Visuele vereisten; oppervlaktetextuur, typen glans, laagst mogelijke kleurvervaging onder invloed van zonlicht binnen het kader van milieu, geen belangrijke kleurveranderingen als gevolg van slijtage=minder onderhoud (door en door gekleurde materialen)

5. in hoge mate afgestemd op de gebruikers; weerstand, textuur van oppervlakken, warmtegeleiding, afronding van hoeken

 

Respect voor het milieu

Vanwege onze toewijding aan duurzame bescherming van het milieu en aan de gezondheid van de gebruikers worden niet alle beschikbare materialen door ons gebruikt.
Voorbeelden van niet gebruikte materialen zijn:

  • Tropisch hardhout zonder FSC-certificering
  • Alle soorten synthetische materialen op PVC basis
  • Houtimpregnering met arseen of andere giftige additieven
  • vlamvertragende middelen met bromine, chlorine, of andere schadelijke bestanddelen
  • weekmakers voor kunststoffen op basis van ftalaat of vergelijkbare bestanddelen
  • UV stabilisatoren met lood of andere zware metalen

 

Innovatieve technische oplossingen

KOMPAN's technische competenties omvatten een enorm scala aan technologieën. Voorbeelden van opvallende technische designs van KOMPAN zijn onder meer:

GALAXY - Connectorbal, draaipunt, balgewricht, koppeling/lager draaiactiviteiten
ELEMENTS - palen met rubbercoating, bandconnectors, verstelbare bodemplaten, gegoten wanden
MOMENTS - HDPE panelen, HPL vloer en wanden, stalen bodemplaten
Dynamische producten - Antiklemsysteem voor veerelementen, zelfstartende zittingen (schommels), anti-wrap systeem (schommels), supernova, spinner bowl, wacky Spinner


Sterkte-/duurzaamheidstesten

De producten en materialen van KOMPAN worden niet alleen getest op huidige veiligheidsstandaarden in Europa en Noord-Amerika, maar voldoen ook aan onze eigen strenge eisen aan gebruikersveiligheid, bewezen speelwaarde en technische specificaties.

Alle KOMPAN-producten doorstaan een statische belastingstest. Daarnaast houdt KOMPAN vast aan de traditie haar producten dynamisch te testen, aangezien de ervaring heeft geleerd dat het herhaaldelijke, mobiele belasting van kinderen veel belangrijker is voor de duurzaamheid, dan een zware, statische belasting, als gespecificeerd in de standaarden. Ook vandalismebestendigheid is een gebied waarvoor KOMPAN eigen richtlijnen heeft opgesteld. Deze kunnen als volgt worden samengevat: de producten moeten in staat zijn de krachten en inslagen, opgewekt door het menselijk lichaam, zonder het gebruik van gereedschappen te weerstaan. Om de directe risico's voor de productveiligheid te verminderen in geval van vandalisme, zijn de producten van KOMPAN voorzien van stalen versterkingen in touwen en rubber componenten en worden rekbare kunststoffen gebruikt, zodat scherpe kanten bij beschadiging worden voorkomen.

 

Veldtesten

Voordat de producten van KOMPAN op de markts worden gebracht, worden deze langere tijd in het veld getest op speciaal gekozen, intensief gebruikte speelruimten. De nadruk ligt bij deze testen op het evalueren van de technische prestaties en op de speelwaarde i.r.t. de ontwikkeling van het kind.

 

Materiaaltesten

De door KOMPAN gekozen materialen worden getest op basis van relevante standaarden voor het betreffende gebied, als de bouw (brandbaarheid en corrosie) en speelgoedrichtlijnen (toxiciteit). Daarnaast hebben wij onze eigen standaarden bepaald die de duurzaamheid verhogen en het onderhoudsnivo minimaliseren

Kontakt

KOMPAN Service-Team

Inspectie, service en veiligheid & Onderdelen en logistiek

Margriet Mommersteeg

E-Mail: servicebenelux@kompan.com 

Tel.:    0418 - 68 14 58

Catalogus aanvragen
Garantie (Download)

KOMPAN-Garantie