Achterliggende technologie: Hoe werkt de KOMPAN Cross Trainer?

De crosstrainer is niet voor niets een van de meest populaire fitnessapparaten. Het heeft een lage impact en betrekt de meeste spiergroepen in een natuurlijk bewegingspatroon.

De elliptische beweging

Crosstrainers worden ook wel elliptische toestellen genoemd vanwege de elliptische beweging die door de voeten wordt gecreëerd. Echter - bij veel indoor crosstrainers is deze elliptische beweging zelden geoptimaliseerd en soms zelfs lineair. 

Op de KOMPAN Cross Trainer wordt de ellips zorgvuldig geoptimaliseerd door de mogelijkheid om het lichaamsgewicht en de beenspieren te gebruiken in de bewerkingsfase van de ellips (naar beneden - naar achteren). Samen met een groot vliegwiel en een grote handbeweging, maximaliseert dit het werk dat gedaan kan worden en minimaliseert het ongemak.

EllipticalMotion_CrossTrainer.png

Spierbetrokkenheid

Uit een eenvoudige biomechanische analyse kan worden afgeleid dat bij normaal gebruik alle strekspieren van het onderlichaam worden geactiveerd, de draaiende spieren van de romp en de duw- en trekspieren van de armen.

De speciale sprintmodus die door KOMPAN is ontwikkeld, is bedoeld om de activering van de bilspieren en de quads te verhogen. We hebben dit gemeten met elektromyografie in de laboratoriumfaciliteiten van de Universiteit van Zuid-Denemarken. Zoals te zien is in onderstaande figuur maakte de sprintmodus het mogelijk om de activering van de beoogde spiergroepen drastisch te verhogen.

EMG_Graph.png

Zuurstofopname

De gemeten zuurstofopname is een directe meting van de effectiviteit van de training. Tijdens een stapsgewijze test bereikte onze vrouwelijke proefpersoon een maximale zuurstofopname (VO2max) van 3,3 L/min. Deze waarde was meer dan 90% voor wat ze kon bereiken tijdens een maximale test op een loopband. Kortom, dit betekent dat de KOMPAN Cross Trainer op gelijke voet staat met de absoluut meest effectieve aërobe oefeningen die er zijn.

VO2_Graph.png

Samenvattend

De KOMPAN Cross Trainer heeft een geoptimaliseerd bewegingspatroon dat het mogelijk maakt om alle belangrijke spiergroepen effectief in te zetten. De speciaal ontwikkelde sprintmodus verhoogt de activering van de dijen en billen drastisch en is gedocumenteerd door EMG-metingen. Het geoptimaliseerde bewegingspatroon, samen met de instelbare weerstand, zorgt voor trainingsintensiteiten van zeer laag tot zeer hoog, zoals geverifieerd in het lab met directe meting van de zuurstofopname.