Actieve steden

Speelse steden voor gelukkiger, gezondere gemeenschappen

Tegenwoordig leeft 60% van de wereldbevolking in steden. In 2050 schatten de onderzoekers van de Verenigde Naties dit aantal op 80%. Het gevolg hiervan is onder andere een steeds meer sedentaire levensstijl. Mensen, en kinderen in het bijzonder, worden met de dag minder lichamelijk actief.

Dit heeft vergaande gevolgen voor de gezondheid en de kwaliteit van het leven. Onderzoek dat door het KOMPAN Fitness Institute is ingeleid, laat zien dat volwassenen actiever willen worden maar dat ze falen als gevolg van minder vrije tijd en beperkte toegang tot vrije, motiverende faciliteiten voor mensen van alle leeftijden en vaardigheden. Uit het KOMPAN-onderzoek blijkt dat 60% van de mensen het gevoel heeft dat de publieke ruimten van vandaag niet inspireren om fysiek actief te zijn.

Voor kinderen adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie spel als een middel voor lichamelijke activiteit. Tal van onderzoeken laten zien dat kinderen meer mogelijkheden willen hebben om buiten te spelen, en dat speeltuinen zeer efficiënt zijn voor hun lichamelijke activiteit en welzijn. Onderzoek dat door KOMPAN is ingeleid, stelt dat 3-6 jarigen die vrij spelen in buitengebieden 33% meer lichamelijk actief zijn dan kinderen in meer conventionele omgevingen.

Bij KOMPAN zijn we toegewijd om nieuwe kennis te vergaren over het inspireren van mensen van alle leeftijden en vaardigheden om fysiek actief te zijn door innovatieve, motiverende oplossingen te bieden die passen bij de fysieke omgeving én die duurzaam zijn.

We co-creëren actieve steden door samen te werken met experts en in gesprek te gaan met opinieleiders die zich inzetten voor het verbeteren van het welzijn in stedelijke gemeenschappen.

We hebben een samenwerkingsverband met: Gehl en het Gehl Institute opgericht, met de Noord-Amerikaanse non-profit speel organisatie KaBooM en de Universiteit van Zuid-Denemarken om het concept van Active Cities uit te vouwen.