De hoeveelheid textielafval in de wereld is tussen 1960 en 2021 met meer dan 900% toegenomen.

Maar is het nodig om het te verspillen?

 

We moeten allemaal eten en hebben kleding nodig. Maar, de consumptie van kleding is veel groter geworden dan wat we nodig hebben.

Tussen 2000 en 2014 is de kledingproductie verdubbeld, waarbij de gemiddelde consument 60% meer kledingstukken koopt in vergelijking met 15 jaar geleden. Als gevolg daarvan is de hoeveelheid textielafval toegenomen waardoor enorme hoeveelheden textielafval ontstaan.

 

 

Foto: Naast olie is de textiel- en kledingindustrie de grootste vervuiler ter wereld geworden.

 

Het afval nuttig gebruiken

Er wordt maar 1% gerecycled textielmateriaal in de textielproductie gebruikt. Gelukkig hebben andere industrieën de kwaliteiten van textielafval ontdekt en gebruiken zij het materiaal op verrassende manieren.  Textiel heeft bewezen zeer geschikt te zijn voor gebruik in staanders. Het textiel wordt verwerkt en gemengd met gerecycled plastic. Het resultaat, een duurzame "speelpaal" met een vermindering van 82% in CO2uitstoot per kg.   

 

 

Foto: Een staander gemaakt van post-consumenten textiel en post-consumenten plastic zakken. 

Speelplaatsen groener maken met textielafval

Wij hebben een concept ontwikkeld onder de naam TexMade™. Hierbij worden onze traditionele stalen staanders vervangen door palen van post-consumer textiel en post-consumer plastic zakken. Wij gebruiken de laatste fase van het textielafval, d.w.z. het textielafval dat op het punt staat te eindigen op de verbrandings- of stortplaats. Dit maakt het mogelijk om van traditionele stalen staanders met een hoge uitstoot over te schakelen naar staanders gemaakt van post-consumer textielafval met een veel lagere koolstofuitstoot.

 

Foto: Een volledig circulaire speelplaats waar de staanders gemaakt zijn van post-consumer textiel en post-consumer plastic zakken.