Verminder de CO2 uitstoot 

Kiest TexMade staanders boven stalen staanders voor de volgende speelplek!

Onze TexMade staanders zijn gemaakt van textiel afval en plastic zakken.We gebruiken textiel afval dat geen waarde meer heeft en niet meer bruikbaar is in de textielindustrie. Op deze manier  voorkomen we dat het op de afvalberg terecht komt of verbrand wordt. We mengen het textiel met gebruikte plastic tassen die door consumenten zijn gebruikt.

De hoeveelheid textielafval in de wereld is tussen 1960 en 2021 met meer dan 900% toegenomen.

Maar is het nodig om het te verspillen?

 

We moeten allemaal eten en hebben kleding nodig. Maar de consumptie van kleding is veel groter geworden dan dat we nodig hebben.

Tussen 2000 en 2014 is de kledingproductie verdubbeld, waarbij de gemiddelde consument 60% meer kledingstukken koopt in vergelijking met 15 jaar geleden. Als gevolg daarvan is de hoeveelheid textielafval toegenomen waardoor enorme hoeveelheden textielafval ontstaan.

 

 

Foto: Naast olie is de textiel- en kledingindustrie de grootste vervuiler ter wereld geworden.

 

Gebruikt textiel - afval of waardevol?
Gebruikt textiel - afval of waardevol?

Het afval nuttig gebruiken

Er wordt maar 1% gerecycled textielmateriaal in de textielproductie gebruikt. Gelukkig hebben andere industrieën de kwaliteiten van textielafval ontdekt en gebruiken zij het materiaal op verrassende manieren. Textiel heeft bewezen zeer geschikt te zijn voor gebruik in staanders. Het textiel wordt verwerkt en gemengd met gerecycled plastic. Het resultaat: een duurzame "speelpaal" met een vermindering van 82% in CO2-uitstoot per kg.   

 

 

Foto: Een staander gemaakt van post-consumenten textiel en post-consumenten plastic zakken. 

Speelplaatsen groener maken met textielafval

Wij hebben een concept ontwikkeld onder de naam TexMade™. Hierbij worden onze traditionele stalen staanders vervangen door palen van post-consumer textiel en post-consumer plastic zakken. Wij gebruiken de laatste fase van het textielafval. Dit is het textielafval dat op het punt staat te eindigen op de verbrandings- of stortplaats. Dit maakt het mogelijk om van traditionele stalen staanders met een hoge uitstoot over te schakelen naar staanders gemaakt van post-consumer textielafval met een veel lagere koolstofuitstoot.

 

Foto: Een volledig circulaire speelplaats waar de staanders gemaakt zijn van post-consumer textiel en post-consumer plastic zakken. 

Gebruikt textiel - afval of waardevol?