Plastic is een van de meest besproken materialen van deze tijd

 

Is plastic zo slecht als gezegd wordt? Vormgever en expert op het gebied van kunststoffen, Martin geeft zijn mening:

'Ik denk dat het een heilige is, want het is een fantastisch materiaal,’ zegt Martin Munkebo. Martin staat op de vloer van zijn gietfabriek in Struer, midden-Jutland, Denemarken, omringd door enorme machines die om de paar seconden een stoel, het front voor een hifi-installatie, een ventilatieschacht en een groot onderdeel voor een speeltoestel van KOMPAN maken.

Ze delen allemaal een gemeenschappelijke factor - gerecycleerd plastic. Algemeen wordt aangenomen dat er zeven basistypes plastic zijn, maar Martin zegt dat het aantal tot in de duizenden oploopt als het op het fabricageproces aankomt. Elk plastic vervult een andere rol; het zwarte bakje voor het gehakt, de fles met het biologische sinaasappelsap, de pot met met kerriesaus, zijn even verschillend als steenkool, een potlood en diamanten. 

 Martin, vormgever van duurzame speeltoestelpanelen voor KOMPAN.

Hoeveel verschillende soorten plastic vind je in je keuken?

De gemiddelde keuken bevat 25 verschillende mengsels van plastic. Tegen de tijd dat ze gerecycleerd zijn tot pellets ter grootte van linzen, die in Martins machine worden gepompt, zijn ze gesorteerd, vermalen, gesorteerd, gewassen, opnieuw gesorteerd, gedroogd, geselecteerd en verpakt.

 

 

 

Zwarte plastic kaviaar voor het tot grotere onderdelen van plastic wordt omgesmolten.

Plastic - een complex materiaal

De KOMPAN BLOQX™ is een van de meest complexe matrijzen. Het is een opmerkelijk precieze bewerking die moeilijker wordt naarmate het product groter wordt. Een precieze hoeveelheid pellets moet de matrijs vullen en vormt, onder 2.500 ton druk,  zich tot de BLOQX panelen. Uniform van kleur met perfect zuivere randen. Volgens Martin is de slechte naam van plastic historisch. In het begin werd het terecht als slecht bestempeld. Het vroege plastic was broos en werd gebruikt voor toepassingen waarvoor het toen ongeschikt was, zoals brillen. Het werd gezien als een goedkope vervanger in plaats van een kwaliteitsvol alternatief voor hout of metaal. Het had een zeer slechte reputatie omdat het milieuonvriendelijk was. Maar nu is het een van de meest veelzijdige materialen met als bonus dat het aan het eind van een lange levensduur recyclebaar is.

 

 

De BLOQX™ panelen zijn gemaakt van 75% plastic oceaanafval.