Kinderdagverblijf Kaakonpoika, Finland

Een speelplaats waar voor iedereen veel te vinden is

De 10 jaar oude buitenspeelplaats van het Kaakonpoika Kinderdagverblijf was echt aan een renovatie toe. Naast een algemene modernisering wilde het kinderdagverblijf een aparte, omheinde gebied voor de jongste kinderen en een gebied waar de oudere kinderen konden sporten. Het was belangrijk voor het personeel en de ouders dat een nieuwe speelplaats iets zou bieden voor alle leeftijdsgroepen van 0 tot 6 jaar. Aanvullende moeilijkheden waren onder andere een ongebruikt betonnen zwembad, dat nu het uitzicht belemmerde maar waar het sportterrein moest komen. En ook de duurzaamheid, zodat de speelplaats ook 's avonds na openingstijden gebruikt zou kunnen worden.

Kaakonpoika vroeg KOMPAN om hulp bij het vinden van oplossingen. Door nauw samen te werken met het personeel van het kinderdagverblijf, stelde KOMPAN een plan op dat een voorheen ongebruikt groengebied veranderde in de speelplaats voor jonge kinderen. Deze speelplaats zou een nieuw educatief product voor peuters krijgen; Kas/Bloemist. Een hek zou het hele gebied omringen. Omdat het te kostbaar was om het betonnen zwembad te verwijderen, werd het geopend, omheind en aangewezen als basketbal- en floorballveld voor de oudere kinderen. Een zanderig gebied werd vergroot en een aantal oude speeltoestellen vervangen door nieuwe, terwijl elementen die nog steeds goed waren op hun plaats bleven staan.

De kinderen zijn gek op het element Kas/Bloemist. Het sportveld bleek een perfecte oplossing voor de oudere kinderen. Een groot zandgebied biedt meer ruimte voor creativiteit en een nieuwe nestschommel en taludglijbaan zijn populair onder en na schooltijd. Het personeel van Kaakonpoika is blij dat ze de kinderen in de gaten kunnen houden door het transparante hek rond het zwembad-sportveld, blij met de populariteit van de nieuwe veerelementen en natuurlijk met het feit dat iedereen blij is!

Een speelplaats waar voor iedereen veel te vinden is

Iedereen is nu tevreden met de nieuwe speelplaats. De kleintjes vinden het heerlijk hun eigen ruimte te hebben met toestellen die passen bij hun grootte en kunnen.

"We wilden niet dat de kleine kinderen onder de voet gelopen zouden worden door de grotere. Daarom hebben we voor de kleintjes een geheel eigen terrein gemaakt op het groengebied dat eerst niet werd gebruikt. Het veld werd omheind en de speeltoestellen zijn speciaal op peuters gericht. De nieuwe toestellen zijn perfect voor ze."

Piritta Kivimäki

De ontwerper

Oulu Kindergarten

Oulu, Oulu , Finland