Op zoek naar inspiratie voor de speelplaats van een kleuterschool of peuterspeelzaal?

Espira daycare_VideoSlider.jpg

Kinderen ontwikkelen zich razendsnel in kleuterscholen en peuterscholen, zo snel dat het een uitdaging kan zijn om bij te blijven. Een goede speelplaats is niet alleen een leuke plek voor de kinderen. Het inspireert het personeel ook om nieuwe en spannende manieren te vinden om de kinderen te stimuleren en de dagelijkse fysieke uitdaging is geweldig voor hen! Spelenderwijs de wereld ervaren geeft de kinderen de nodige sociale vaardigheden om hen voor te bereiden op de volgende stap in hun schoolleven. De fysieke, sociaal-emotionele, cognitieve en creatieve ontwikkeling van kinderen wordt niet alleen ondersteund door spel, maar ook ontwikkeld door spel. Bij KOMPAN ontwikkelen we speelplaatsen en speeltoestellen voor de vroege kinderjaren op basis van observaties van kinderen, betrokkenheid van kinderen en inbreng van kinderen. KOMPAN Play Institute is KOMPAN's eenheid van speelspecialisten en jouw manier om ervoor te zorgen dat je peuterspeelzaal is getest en veilig is voor de kinderen.

early childhood playground equipment from KOMPAN

Waarom zijn goede speeltoestellen belangrijk voor peuterspeelzalen en kleuterscholen?

Spel en groei zijn met elkaar verweven. Spelen is een van de zeven emotionele systemen van het menselijk brein en staat op gelijke voet met andere menselijke emotionele instincten zoals geluk, angst en liefde. Voor volwassenen lijkt eenvoudig spel, zoals schommelen, klimmen of glijden, "gewoon leuk", terwijl goed gekozen speeltoestellen voor jonge kinderen de kinderen in feite belangrijke levensvaardigheden bijbrengen, zoals taalontwikkeling en samenwerking.

Springen en rennen zijn belangrijk voor de opbouw van botdichtheid. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt daarom een dagelijkse fysieke activiteit aan van minstens drie uur voor kinderen onder de vijf jaar, met als minimum één uur krachtige fysieke activiteit voor jonge kinderen. Een peuterspeelzaal of kleuterschool met een goede speelplaats kan deze vereisten helpen faciliteren, wat resulteerd in gezondere en gelukkigere kinderen. 

Veiligheid is een uitdaging bij peuterspelen. Peuters zijn nog bezig met het ontwikkelen van hun fijne en grove motoriek en evenwicht, waardoor ze gemakkelijk vallen. Speelplaatsen voor peuters moeten daarom laag zijn, zodat kinderen er veilig kunnen spelen. Als je meer wilt weten over veiligheid op speelplaatsen, lees dan de veiligheidsrichtlijnen voor speelplaatsen

Welke speeltoestellen kies je?

Een goede peuterspeelzaal of kleuterschool stelt de kinderen in staat contact te maken met leeftijdsgenootjes, wat de communicatie bevordert en de taal- en leesvaardigheid uitbreidt. Daarom moeten de speeltoestellen zowel fysiek spel als fantasie- en cognitief spel mogelijk maken.

Een goede manier om de lichamelijke ontwikkeling te stimuleren is klimmen. De early climbing productlijn van KOMPAN is speciaal gemaakt voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Dat betekent dat de klimtoestellen zorgvuldig gemaakt zijn voor de allerkleinsten, dat de dikte van het touw past bij kleine handjes en dat de treden van de touwstructuur passen bij kleine stapjes. 

Een andere leuke toevoeging aan de speeltuin zijn combinatietoestellen. Ze bieden een verscheidenheid aan spel met fysieke activiteiten zoals omhoog kruipen in de kleine toren en naar beneden glijden. Felle kleuren, hangplekken en het thema van het combinatietoestel stimuleren de kinderen cognitief en creatief. 

Vrijstaande speeltoestellen zijn altijd een succes! De all-time favorieten zijn glijbanen en schommels. Zand- en waterspel zijn ook geweldige speelactiviteiten. Je zult zien dat kinderen urenlang gebruik maken van de toestellen. Laat je inspireren door onze vele mogelijkheden van vrijstaande speeltoestellen: er is voor ieder wat wils. 

 

KOMPAN commercial playground climbing equipment for preschools
preschool playground swing by KOMPAN

Welke materialen zijn het meest geschikt voor een peuterspeelplaats in de buitenlucht?

Bij het kiezen van peuterspeeltoestellen moet je er altijd op letten dat de materialen die voor de toestellen worden gebruikt veilig zijn om op te spelen. De materialen moeten milieuvriendelijk en zeer duurzaam zijn. KOMPAN's speelpanelen zijn allemaal gemaakt van recyclebare materialen: onze vloeren op de speelsystemen zijn gemaakt van High-Pressure Laminate (HPL) met een anti-slip oppervlaktestructuur om de veiligheid en een lange levensduur in alle klimaten te garanderen. 

Hetzelfde geldt als je kiest voor een houten speeltuin. Organisch Robinia hout is zeer resistent en vergt weinig onderhoud. Het is bestand tegen alle weersomstandigheden en de natuurlijke uitstraling is aantrekkelijk om naar te kijken. Robiniahout is een uitstekende keuze als je denkt aan een duurzamere aanpak. Veel van onze speelproducten zijn nu verkrijgbaar in duurzame materialen en hebben dezelfde uitstekende kwaliteit! 

Het oppervlak van de speelplaats is ook belangrijk, omdat veel kinderen - vooral kleinere kinderen - van tijd tot tijd een val maken. Door ervoor te zorgen dat de ondergrond veilig is, verklein je het risico op verwondingen. Speelplaatsoppervlakken kunnen bestaan uit zand, gras of onze FELXOTOPTM ECO. Lees hier meer over een veilige ondergrond

Investeren in een goede en veilige speelplaats voor jouw peuterspeelzaal of kleuterschool zorgt ervoor dat de speeltoestellen nog jaren meegaan en kinderen veilig kunnen spelen!  

4 punten waar je rekening mee moet houden voordat je begint met het ontwerpen van jouw volgende speeltuin:

  • Wat is je budget? De hoeveelheid speeltoestellen is afhankelijk van het budget. Als dit vastligt, wordt de planning eenvoudiger
  • Welke stijl en materiaal passen bij je? Wil je een natuurlijke speeltuin of misschien een speeltuin met felle kleuren? Wij hebben genoeg opties voor beide. Neem een kijkje bij onze natuurlijke speeltoestellen voor kleuterscholen of onze combinatietoestellen.
  • Wie zijn de gebruikers en wat zijn de leeftijdsgroepen? Heeft de peuterspeelzaal alleen te maken met peuters of moet de speelplaats geschikt zijn voor een grotere leeftijdsgroep? Het is belangrijk om na te denken over inclusiviteit in de speeltuin om aan de behoeften van elk kind te voldoen.
  • Hoe kan je inspelen op de manieren waarop de speelplaats wordt gebruikt? Hier moet je denken aan het aanbieden van zowel fysieke als cognitief stimulerende speelactiviteiten om de algemene ontwikkeling van de kinderen tijdens het spelen te ondersteunen.

 

 Zet de eerste stap naar een geweldige speeltuin!

 

preschool playground equipment by KOMPAN