Spel voor gezondheid

Gezondheidsuitdagingen in de hedendaagse kindertijd

Over de wereld zijn ouders, professionals en politici bezorgd over de afname van de gezondheid van kinderen. Vandaag de dag zijn er meer kinderen die lijden aan overgewicht dan aan hongersnood. De sedentaire leefstijlen van onze kinderen hebben drastische gevolgen, niet alleen voor hun lichamelijke gezondheid, maar ook voor hun leer, sociale en emotionele vaardigheden. Deze publicatie is bedoeld als een inspiratiebron voor het buiten spelen en in het leven van kinderen aandacht te geven aan sommige dringende gezondheidsproblemen, en niet alleen op fysiek niveau: Door fysiek actief te zijn, door regelmatig buiten te spelen, verhogen kinderen hun fysieke vaardigheden en hun emotionele, sociale en leervaardigheden.

Speeltuinen: kaders voor gezondheid en levensvaardigheden

In het streven om de gezondheid van kinderen te verbeteren is het te makkelijk om de meest voor de hand liggende te overzien: kinderen genieten ervan actief te zijn!

Als kinderen een goed uitgeruste speelplek op de juiste plaats krijgen, is het moeilijk om ze weg te houden. En de grote bijwerking van dit soort plezier is het feit dat ze, terwijl ze spelen, energie verbranden.

Door de gebieden met gratis toegang tot gratis speelactiviteiten en niet dwingend spel te vergroten, bieden wij onze kinderen de mogelijkheid om fysiek actief te zijn. Bovendien stimuleren we hun creativiteit, hun sociale vaardigheden en hun eigenwaarde op deze manier. Speeltuinen zijn kaders voor zowel gezondheid als levensvaardigheden.

• In de laatste 30 jaar is de fysieke prestatie van de Europese kinderen in snelheid, uithoudingsvermogen en sterkte met 10-12% gedaald.

• 50-75% van de 11-15 jarigen zijn niet de aanbevolen 1 uur per dag fysiek actief 

• 60% van de volwassen Europeanen zijn behalen niet het aanbevolen halve uur gematigde fysiekeactieviteit per dag 

• Europese jongens zijn over het algemeen fysischer actief dan de meiden

• Overgewicht is gedefinieerd als een BMI (Body Mass Index) van meer dan 25

• In Europa hebben minstens 3 miljoen kinderen ernstig overgewicht